Ytliga blodkärl i ansiktet kräm – Bästa krämen kan lindra

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Ytliga blodkärl i ansiktet kräm. Huden i ansiktet har ett tätt nätverk av pulsådror, vener och fina blodkärl – så kallade kapillärer. Med åldrandet, ärftliga faktorer och yttre miljöfaktorer (som till exempel solexponering) kan några av dessa fina kärl brista och resultera i ytliga blodkärl. De kan bli synliga på huden som enskilda ådror eller som flera stycken i grupp. Ytliga blodkärl uppstår när väggarna försvagas eller brister på stora djupliggande kärl. Då visar sig kärlen på det övre hudlagret och det vi kallar ytliga blodkärl bildas.

Här går jag igenom hur ytliga blodkärl behandlas, de vanligaste riskfaktorerna samt orsaken till att ditt ansikte blir rött.

Redaktionen tipsar

Behandling av ytliga blodkärl i ansiktet med rätt kräm

Det kan vara besvärande med en ständig rodnad i ansiktet. Men misströsta inte, det kan gå att bli av med rodnaden. En effektiv behandling för att ta bort ytliga blodkärl är IPL eller laserbehandling. Energi skickas ner till blodkärlet som får kärlet att koagulera och då dra ihop sig utan att den omkringliggande vävnaden påverkas. Både laser och IPL är ljusstrålar. IPL är en förkortning av Intensivt Pulserande Ljus. Skillnaden är att laser består av ett enda sorts koncentrerat ljus medan IPL består av flera typer av ljus. Laser har därför mer precision och effekt. Ibland kan man behöva flera behandlingar för att effektivt ta bort kärlen. Anledningen är att det händer att kärlen kommer tillbaka efter en tid. Även en ytliga blodkärl i ansiktet kräm kan dämpa rodnaden.

Ansiktskräm för ytliga blodkärl i ansiktet kan dämpa rodnad efter behandling

Efter en behandling kan en mild kräm för känslig hud vara bra för att bygga upp och skydda huden. Det finns även krämer som har en hudutjämnande effekt och inte minst solskyddsfaktor som skyddar huden. Men det finns ingen kräm som tar bort ytliga blodkärl i ansiktet. Det går att tillfälligt dölja dem med smink som till exempel grön foundation eller grönt puder. Ytliga blodkärl i ansiktet kräm.

Riskfaktorer för ytliga blodkärl i ansiktet

Det finns ett antal faktorer som ökar risken för ytliga blodkärl i ansiktet. De vanligaste faktorerna är:

 • Ärftlighet – Ungefär 90 procent av personer som har ytliga blodkärl har äldre släktingar som har det.
 • Graviditet – Ytliga blodkärl är vanligare hos kvinnor än hos män. Ofta är kopplat till graviditet. Det beror på att den ökade kroppsvikten ökar trycket i venerna i benen. Ådernät som uppkommit i samband med graviditet försvinner ofta av sig själv efter graviditeten.
 • Ålder – Allteftersom klaffarna i venerna slits med åren, och blodcirkulationen minskar, ökar risken hos äldre personer.
 • Övervikt – Kan påverka på grund av det ökade trycket på venerna som kommer med ökad kroppsvikt.
 • Hormoner – Vissa preventivmedel och hormonbehandlingar vid klimakteriet kan öka risken eftersom östrogen kan försvaga klaffarna i venerna.
 • Stillasittande – Venerna i benen måste jobba hårdare för att pumpa upp blodet till hjärtat när man sitter eller står stilla flera timmar i sträck.
 • Blodproppar – En person som haft blodpropp eller skadat klaffarna i venerna löper förhöjd risk.
 • Tryck i ansiktet – I samband med hosta, nysningar, kräkningar eller krystande.
 • Ultraviolett strålning – Solen kan skada huden, särskilt i ansiktet.

Orsaker till att ditt ansikte är rött

Många saker kan göra våra ansikten röda, utöver pinsamma situationer, akne och värme. Här är 10 mindre uppenbara skäl:

 1. Seborroisk dermatit – En vanlig hudsjukdom som orsakar röda utslag som ofta förekommer i ansiktet. Utslagen kan få huden att se fet ut, men kan också verka torr och fjällig.

Åtgärd: Seborroisk dermatit kräver vanligtvis behandling för att få bort. En certifierad hudläkare kan skapa en behandlingsplan som är skräddarsydd efter dina behov.

 1. Rosacea – Detta hudtillstånd börjar ofta med att huden blir röd eller rodnar lätt men att rodnaden i ansiktet varar längre.

Åtgärd: Rosacea kan inte botas men behandling kan minska rodnaden. Det finns olika typer av rosacea. En certifierad hudläkare kan berätta om du har rosacea och i så fall vilken typ samt skapa en behandlingsplan med behandling och krämer anpassad efter dina behov.

 1. Hudirritation eller allergisk reaktion – Ett tillstånd som kallas kontaktdermatit utvecklas när något som rör din hud antingen irriterar huden eller orsakar en allergisk reaktion. Kontaktdermatit i ansiktet är vanligt. En tvål eller hårfärg kan irritera huden och orsaka ett tillstånd som kallas irriterande kontaktdermatit. Om du är allergisk mot det som berör ditt ansikte kan du utveckla allergisk kontaktdermatit. Vanliga orsaker till det inkluderar sumakväxter, dofter och latex.

Åtgärd: Detta utslag tenderar att försvinna när man slutar utsätta huden för det som orsakar reaktionen. Eftersom denna reaktion kan orsakas av många olika produkter, inklusive de som du har använt i flera år och vardagliga saker i din miljö, kan det vara en utmaning att ta reda på vad som orsakar utslagen. Om du inte kan räkna ut vad som orsakar rodnad kan en hudläkare hjälpa till.

 1. Reaktion på ett läkemedel – Vissa mediciner kan orsaka en reaktion likt solbränna när du tillbringar tid utomhus under dagen. Att använda ett läkemedel, såsom hydrokortisonkräm, längre än vad som anges kan också orsaka hudreaktioner.

Åtgärd: Kontrollera medicinens information för att se om du ska hålla dig borta från direkt solljus. Det kan vara allt du behöver göra för att få bort rodnaden. Om rodnaden orsakas av att använda ett läkemedel (såsom hydrokortisonkräm) för länge kan du kanske bli av med utslaget på egen hand. Kontakta även din hudläkare för rådgivning.

 1. Atopisk dermatit – Ofta kallad eksem, kan orsaka plötsliga utslag. Spädbarn utvecklar ofta detta kliande utslag på kinderna. Oavsett var utslaget uppträder tenderar huden med utslag att kännas extremt torr, fjällig och kliande.

Åtgärd: Även om atopisk dermatit inte kan botas så kan behandling hjälpa till att minska besvären på huden. En certifierad hudläkare kan ta fram en behandlingsplan som är skräddarsydd för dina behov.

 1. Psoriasis – Ett tillstånd där kroppen skapar nya hudceller på dagar snarare än veckor. När dessa celler staplas upp på hudytan kan du se upphöjda, fjälliga fläckar.

Åtgärd: Psoriasis kan inte botas men en hudläkare kan ta fram en behandlingsplan som kan hjälpa dig att få en slätare hud.

 1. Spindelvener – Om du inte skyddar din hud från solen kan de skadliga strålarna skada din hud. Skadan kan öka med åren. Det kan dröja flera år tills ytliga blodkärl uppstår i ansiktet till följd av solskador.

Åtgärd – En certifierad hudläkare kan hjälpa dig bli av spindelvenerna med laserbehandling.

 1. Bältros – Bältros orsakar smärtsamma utslag som kan förekomma var som helst på huden, inklusive i ditt ansikte.

Åtgärd: Utslaget tenderar att försvinna av sig själv, men om du får ett smärtsamt utslag i ansiktet är det viktigt att behandla det. Utan behandling kan ett utslag i ansiktet skada synen. Rådfråga alltid en läkare.

 1. Lupus Lupus är en autoimmun sjukdom. Detta innebär att kroppens eget immunsystem tror att del av din egen kropp är något främmande och attackerar den. Vid lupus kan immunsystemet attackera olika organ. Ibland orsakar detta rodnad och svullnad på huden. Utslag i ansiktet kan uppstå. Du kan också se andra typer av rodnad och svullnad i ansiktet.

Åtgärd: En certifierad hudläkare kan göra en bedömning och ta fram en behandlingsplan som kan hjälpa till att bli av med rodnad i ansiktet.

 1. Sällsynt cancerSézary syndrom är en typ av T-cell kutan lymfom (CTCL), vilket är en sällsynt cancer. CTCL börjar i en typ av vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter. Tecken på denna cancer börjar på huden eftersom de flesta T-celler finns i huden.

Åtgärd: För att bli av med denna rodnad måste du behandla cancern.

Ytliga blodkärl i ansiktet kräm som kan lindra

Det går ofta att göra något åt rodnad i ansiktet. För bli av med rodnaden är rekommendationen att kontakta en certifierad hudläkare som kan hjälpa dig med rätt behandlingsplan. I de flesta fall går det att göra något åt rodnaden. Ytliga blodkärl i ansiktet kräm.

Lycka till!

Ytliga blodkärl i ansiktet. Rätt kräm kan dämpa rodnad.
Ytliga blodkärl i ansiktet. Rätt kräm kan dämpa rodnad.