Ansiktskräm – Testa Våra Bästa Ansiktskrämer 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Ansiktskräm - Ge ditt ansikte den uppmärksamhet och vård det förtjänar. Att återfukta huden är förmodligen den viktigaste delen av din hudvårdsrutin. Huden i ansiktet är känslig och utsätts för påfrestningar hela dagen. Huden tappar sin lyster och kan se uttorkad ut, särskilt när du solat mycket. Du kan göra något åt små linjer och rynkor som kan uppstå tidigare än du vill.

Den här guiden med 5 tips handlar om att välja bästa ansiktskrämen. Ditt ansikte kommer att kännas yngre och fräschare om du följer riktlinjerna nedan. Se till att njuta, testa dig fram och ha kul!

Redaktionen tipsar

Så väljer du en bra ansiktskräm för dig

Fokusera på de resultat du vill uppnå och se till att krämen levererar. Ansiktskräm ska vara fullpackad med nyttigheter och den ska naturligtvis inte innehålla något som kan skada din hud. Det blir inte alltid rätt på första försöket. När du vet vad du vill ha är det lättare att hitta rätt ansiktskräm för just dig. Fråga din hudläkare och vänner om vad de använder och rekommenderar. Testa olika krämer. Det kan ta några försök innan du hittar rätt ansiktskräm som fungerar bäst för just dig.

Behöver alla använda ansiktskräm?

Ja. Det är viktigt att återfukta huden, och i synnerhet ansiktet. Helst två gånger om dagen, varje dag. Men använd inte en kroppskräm i ansiktet. Huden är mycket tunnare i ansiktet vilket gör den mer känslig än på övriga delar av kroppen. Ansiktskrämer är framtagna specifikt för att ta hand om ansiktets behov och utmaningar. Ansiktet utsätts för alla möjliga typer av föroreningar, smuts och väder. Huden i ansiktet kan förlora sin lyster av alla påfrestningar. Dessutom har ansiktsrengöring eller ansiktstvätt uppgiften att rengöra ditt ansikte men i samband med det så tvättas även hudens naturliga oljor bort. Ansiktskräm till räddning!

5 tips för att hitta bästa ansiktskrämen

Tips 1 – Känn din hudtyp

Din ansiktskräm måste passa din hudtyp. Det spelar stor roll. Till exempel hjälper det dig inte alls om du har fet hud och börjar använda en tjock oljebaserad ansiktskräm för torr hud. Det är inte heller bra om du väljer en ansiktskräm som inte återfuktar huden tillräckligt. Har du fel ansiktskräm för din hudtyp så kommer du inte få de resultat som du vill ha. Även säsong är en viktig faktor. Torr vinterhud är inte samma sak som att ha torr hud året om. Det är många som får extremt torr hud under vintern. Du kan behöva olika ansiktskrämer för olika säsonger och klimat.

Först behöver du ta reda på din hudtyp. Du kan alltid rådfråga din hudläkare om du vill ha specifik hjälp. När du vet din hudtyp är det lättare att hitta en ansiktskräm som passar just dig. Tänk på att en kräm som passar din bästa vän perfekt kanske inte är rätt för dig. Se även till att kontrollera innehållet. Det kan finnas ingredienser som inte passar din hud.

Tips 2 – Förpackningen spelar roll

Konstigt nog bör förpackning påverka ditt val. Det kan vara avgörande för hur ansiktskrämen åldras. En ansiktskräm som utsätts för solljus under en längre tid, eller som blir stående delvis använd, förlorar mycket av sin potential. Ansiktskräm som stått i en öppnad burk eller flaska för länge kan var i det närmaste effektlös. Ansiktskräm mår inte bra av att syre kommer in i behållaren. Syret gör att aktiva ingredienser kan åldras. Tuber och pumpflaskor är bra val eftersom de hindrar ansiktskrämen från att bli utsatt för syre och solljus. De kan även vara mer praktiska och minskar kladd. Tryck ut en liten klick kräm på din fingertopp istället för att gräva med hela fingret i en burk varje gång. Du slipper även bakterier som gärna bildas i ansiktskrämen. Det kan vara smidigt med ansiktskräm i tub om du reser mycket. Lätt att ta med krämen i din väska.

Tips 3 – Rätt ingredienser är viktigt

Din hudtyp avgör vilka ingredienser som är rätt för just ditt ansikte. Här är några saker du bör tänka på när du väljer ansiktskräm:

 • Antioxidanter – Vid oxidation åldras din hud snabbare. Antioxidanter saktar ner denna process, minskar nedbrytningen av celler och ger din hud lyster. Ansiktskrämer som innehåller antioxidanter är bra för att få en ungdomlig hud.
 • C-vitamin – Utjämnar pigmentering och kan ge dig en hy med mindre pigmentfläckar. Det får också din hud att stråla.
 • Vitamin E – Huden vitaliseras och får lyster av vitamin E.
 • Solskydd (SPF) – SPF är en viktig komponent i en dagkräm. En dagkräm ska innehålla solskydd. Du skyddar din hud från skadliga UV-strålar om du är ute större delen av dagen. Solskydd är även viktigt i en dagkräm på vintern.
 • Retinol – Ett vitamin-A derivat som är vanligt i nattkräm. Retinol gör att din hud ser yngre ut. Om du inte använt retinol tidigare så kan du testa på en liten hudyta först om du har känslig hud.
 • Exfolianter – Vanliga i nattkräm, främst i form av hydroxisyror. De tar bort död hud och mjukar upp huden vilket hjälper ansiktskrämen att sjunka in djupare.
Tips 4 – Naturliga ingredienser är inte alltid bättre

Många naturliga oljor och ingredienser kan skada din hud, så naturligt är inte alltid bättre. Även när det kommer till naturliga ingredienser så bör du välja de som passar din hudtyp. Om du har fet hud behöver du en icke-komedogen ansiktskräm. Naturliga oljor såsom kokosolja bara kommer förvärra en redan oljig hud. Naturligt är bra men det måste fortfarande vara rätt ingredienser för din hudtyp.

Ekologiska produkter är ofta bättre med avseende på renhet och har färre skadliga tillsatser. Tänk även på att en del varumärken använder ord som ”ekologisk” i marknadsföringssyfte. Läs kundrecensioner för att få en bättre helhetsbild.

Tips 5 – Rätt ansiktskräm vid rätt tillfälle

Ett vanligt misstag är att köpa en enda ansiktskräm och använda den morgon och kväll. Men dagkräm och nattkräm har olika syften och fungerar på olika sätt. Även konsistensen skiljer. Nattkrämer är ofta tyngre och tjockare eftersom de är utformade för att tränga djupt in i huden under natten. En nattkräm sjunker in långsamt och har en långvarig effekt. De kan också innehålla ingredienser som inte är bra att använda dagtid när du utsätts för solljus. På dagen utsätts huden för solljus och luftföroreningar. Då behöver du skydda huden. Dagkräm jämnar ut din hudton, ger lyster och ser till att huden skyddas från olika väder. På natten jobbar din kropp med att reparera huden. En nattkräm med rätt ingredienser hjälper huden i reparations- och föryngringsprocessen. Nattkrämer är alltså framtagna för att hjälpa huden att reparera sig under natten. Dagkrämer har en lättare och matt konsistens. De är smidiga och förblir osynliga. SPF är viktigt dagtid men det är onödigt om du använder det på natten när du går och lägger dig. Använd rätt ansiktskräm vid rätt tidpunkt så du får ut mest av dina produkter.

Ingredienser i en bra ansiktskräm

Är dyrare ansiktskrämer bättre billiga från matbutiken? Inte alltid. Men visst, du får ofta det du betalar för. Viktigast är att ingredienserna är rätt för din hudtyp. Läs innehållsförteckningen och leta efter de verksamma ingredienserna. Har du känslig hud är innehållsförteckningen en bra början för att försäkra dig om att du köper en hudvårdsprodukt som passar just dig.

Här är några vanliga uttryck på förpackningar:

 • Parfymfri – Det ska inte finns några konstgjorda parfymer i produkten. Men det inkluderar inte naturliga parfymer som essentiella oljor. Vill du ha en produkt som är helt parfymfri så kontrollera att den inte innehåller några naturliga parfymer heller.
 • Doftfri – Precis som parfymfria krämer så är inte alltid produkterna helt parfymfria. Den främsta skillnaden här är att doftfria ansiktskrämer kan innehålla syntetiska dofter.
 • Parabener – Du har säkert sett reklam så säger att produkterna är ‘parabenfria’. Parabener är tillsatta ämnen som förlänger hållbarhetstiden. En parabenfri produkt kan alltså ha kortare hållbarhet.
 • Icke-komedogen – Ansiktskrämen är skapad för att bryta ner oljorna på ditt ansikte. Samtidigt så bidrar krämen med fukt till huden. Icke-komedogen kräm passar bra om du har känslig eller aknebenägen hud.
 • Organisk – En ansiktskräm som är märkt ‘organisk’ betyder inte nödvändigtvis att den är det fullt ut. Bara produkter där det uttryckligen står ’100% organisk’ innehåller bara organiska ingredienser. Produkter märkta med ordet ’organisk’ behöver bara innehålla minst 95% organiska ingredienser. Produkter märkta med ‘gjord på organiska ingredienser’ betyder att minst 70% av de listade ingredienserna är organiska.
 • Allergivänlig – Bra för personer med hud som lätt blir irriterad. Allergivänliga hudkrämer lugnar och återfuktar samtidigt huden.
 • Aktiva ingredienser – Många ansiktskrämer har en aktiva ingredienser, till exempel SPF. Då skyddar denna aktiva ingrediens mot att hudcellerna i ansiktet förstörs av skadliga solstrålar.

Använd din ansiktskräm på rätt sätt

Det finns många sätt att använda en ansiktskräm. Här är några riktlinjer för att få bästa resultat:

 • Applicera din ansiktskräm direkt efter att du badat eller tagit en dusch. Vid din kvällsrutin är det bra att först tvätta ansiktet och sedan börja med en ansiktskräm som passar din hudtyp.
 • Låta gärna lite vatten vara kvar på ditt ansikte när du applicerar din ansiktskräm. Krämen verkar bättre och den kan bevara den extra fukten som du har lämnat på huden.
 • Om du använder ansiktsolja bör du applicera den efter ansiktskrämen. Hoppa inte över ansiktskrämen. Ansiktsoljor fungerar annorlunda än ansiktskrämer. Bäst är att använda både ansiktsolja och ansiktskräm.
 • Använd en kräm med solskydd (SPF) under dagen. Solens UV-strålar kan göra att huden åldras fortare samt orsaka rodnad och även cancer. Använd alltid SPF om du ska ut i solen.
 • Om du tänker använda solkräm så bör du använda ansiktskrämen först och sen applicera solkrämen. Då får du god återfuktning och bra solskydd.
 • Använd en nattkräm inför natten. En återfuktande nattkräm fungerar bättre under natten än en SPF-baserad dagkräm som är mer lämpad att använda under dagen.

Njut av den nya ansiktskrämen!

Du kommer att hitta bästa ansiktskrämen för dig. Ha roligt och testa dig fram till en kräm som passar bäst för dig och säsongen. Ta en stund för dig själv och njut av din nya ansiktskräm!

Ansiktskräm finns för alla hudtyper och behov. Delay är för att motverka de första ålderstecknen.
Ansiktskräm finns för alla hudtyper och behov. Delay är för att motverka de första ålderstecknen.