Bästa Fotkräm – Bästa krämen för torra fötter

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa fotkräm - Bästa krämen för torra fötter

Våra fötter bär oss genom livet. Trots detta är det sällan vi ger dem den uppmärksamhet de förtjänar. Precis som all övrig hud på vår kropp kräver fötterna sin del av omvårdnad för att hålla sig fräscha och friska. Att förbise dina fötter kan kosta mer än vad det smakar, eftersom det är lättare att förebygga än att behandla diverse åkommor efter att de uppstått.

Men vi vet hur du ska råda bot på problemen, både innan och efter de uppkommit! I det här inlägget ger vi dig allt du behöver veta för att ta hand om dina fötter på rätt sätt med bästa fotkrämen.

Redaktionen tipsar

Fötternas hudstruktur

Huden på våra fötter är mer komplex än vad man kan tro. På fotens undersida finns de så kallade trampdynorna. Det är dessa som tar all tyngd när vi går och står. De är mjuka och flexibla, men samtidigt grövre än på ovansidan foten. Huden under våra fötter ska dels klara av att hålla och dämpa vår tyngd, dels ska den även hålla för underlaget. Därför behöver huden förses med extra fett och vävnad för att bli svårare att tränga igenom. För att huden ska klara av att hålla sig stark och hel har vi även talgkörtlar under fötterna. Talg produceras för att hålla huden återfuktad och smidig och minska risken för att spricka eller torka ut (det är även talgkörtlarna som orsakar fotsvett).

Men det finns flera orsaker till att huden under och kring fötterna blir torr eller spricker, vilket kan leda till diverse åkommor tex liktorn och obehag som hindrar dig i din vardag. Ibland räcker det inte att förlita sig på talg för att hålla huden mjuk och smidig.

Vanliga hudproblem

Precis som alla andra delar av vår kropp kan huden på våra fötter drabbas av hudproblem som inte går att avhjälpas med en fotkräm. Här nedan går vi igenom diverse åkommor dina fötter kan drabbas av om du inte tar hand om dem kontinuerligt. Vissa tillstånd är lättare att förebygga än att behandla, se därför till att ha en fungerande fotvård för att undvika att drabbas.

Fotsprickor

Huden på våra fötter är utvecklad med en stark hudbarriär för att undvika sprickor. Trots detta är det ändå vanligt med torrsprickor på fötterna.

Grov och torr hud uppkommer vanligtvis på hälarna eller runt fötternas kanter. Det kan ha fler än en orsak men den vanligaste är att hudens barriär har blivit försvagad och därför inte klarar av att hålla sig återfuktad. Det kan bland annat bero på ett torrt klimat eller dåliga hudvårdsprodukter. Men i vissa fall kan det även röra sig om medicinska orsaker. De som lider av diabetes har en tendens att få torr hud, eftersom oregelbundna blodsockernivåer kan bidra till svårigheter för hudens talgkörtlar att producera rätt mängd talg.

När huden på våra fötter blir torr dröjer det inte länge innan den spricker om tillståndet inte behandlas. Därför är det extra viktigt om du vet med dig att du har torra fötter, att du behandlar dem. Sprickor i huden på fötterna kan göra riktigt ont och vara svåra att behandla. Det beror på att det är svårt att låta huden på fötterna ”vila”, då vi vanligtvis har fötterna i ett par skor under dagen för att kunna ta oss dit vi vill. Dessutom är det lätt att få in bakterier i sprickor som är så pass djupa att de bildar sår. Om dina sår blir infekterade kan det både orsaka smärta och ta lång tid att läka.

Smörj därför dina fötter med en fet bra fotkräm så fort du märker att de är torra.

Torrhet och förhårdnader

Torrhet är en första indikation på att dina fötter behöver omvårdnad i form av återfuktning och hjälp på traven med att avlägsna döda hudceller. Vid torra fötter blir huden vit runt hälar och tår. När du drabbats av förhårdnader är huden gärna gul och hård. Det är viktigt att se skillnad på förhårdnader och torr hud, anledningen är att de ska behandlas på olika sätt.

Fötter som drabbats av förhårdnader behöver en speciell typ av fotvård. Det räcker sällan med att smörja in dem med en bra fotkräm. Istället behöver du använda en fotfil och fila bort den hud som blivit hård. Om du inte vill göra detta själv kan du gå till en salong för att göra en fotbehandling. Dessa är vanligtvis mycket effektiva och gör så att du blir kvitt dina förhårdnader på nolltid.

Det är dock viktigt med efterbehandling för att undvika att torrhet och förhårdnader återkommer.

Svamp

Svamp kan drabba både den undre och övre delen av foten. Dessutom är det vanligt att naglarna drabbas. Det är inte farligt att ha svamp, men det kan vara svårt att bli av med. Dock är det lätt att smittas av svamp, speciellt om du ofta går barfota eller badar i badhus. För att undvika att drabbas av fotsvamp bör du därför se till att ha något på fötterna när du rör dig i allmänna utrymmen.

Du kan själv behandla fotsvamp i hemmet och är inget du i regel behöver söka läkarvård för. På apoteket finns en rad välfungerande svampmedel som behandlar fotsvamp. Det är viktigt att alltid behandla svamp när den uppkommer, annars finns risken att den sprider sig till andra kroppsdelar.

Liktorn

Liktorn är ett tillstånd som uppstår när huden på fötterna försöker skydda hudbarriären från blåsor. Vanligtvis uppstår de när huden utsätts för tryck eller friktion i för små eller stora skor. Liktornar kan vara mycket smärtsamma och svåra att bli av med. Se därför till att bära skor som passar.

Har du drabbats av liktorn på dina fötter rekommenderar vi dig att ta hjälp av en fotspecialist. Det finns flera sätt att behandla liktorn på.

Guide till fina fötter

En bra hudvårdsrutin är A och O om du vill hålla dina fötter friska. Här nedan följer en steg-för-stegguide du kan använda när du upplever torrhet:

  1. Bada fötterna i epsomsalt när du märker av torrhet och förhårdnader. Saltet rengör huden på djupet och gör hård och torr hud mjuk.
  2. Fila fötterna. Har du utbredd torrhet på dina hälar kan du vara i behov av att fila dem. Det avlägsnar effektivt döda hudceller och ser till så att ny, mjuk hud tar plats på hudytan. När du aktivt filar bort torr, hård hud motverkar de sprickor i huden på fötterna så att du slipper spruckna hälar.
  3. Peela och smörj in dina fötter. När du filar fötterna får du bort en massa död hud och undviker förhårdnader men det är inte alltid läge att fila huden. Den hud som fortfarande är mjuk behöver hållas fräsch för att inte förvandlas till torr, hård och sprucken hud. Därför är det en bra idé att peela fötterna. På så sätt försäkrar du dig om att samtlig hud på dina fötter har fått sig en genomkörare. Glöm inte det viktigaste! När du både badat, filat och peelat dina fötter är de i stort behov av fukt. Smörj in dem med en rik och fet bra fotkräm.
  4. Fotkräm ger sköna, mjuka fötter, prova den från Emolia.
    En bra fotkräm ger sköna, mjuka fötter, prova den från Emolia.