Manukahonung – Naturens svar på antibiotika

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Manukahonung är inte vilken honung som helst. Den är helt unik i sitt slag och kallas ”naturens antibiotika” på grund av dess helande egenskaper. Med rötter i Nya Zeeland har den ett magiskt rykte om sig.

Men vad är det som gör denna honung så speciell?

Redaktionen tipsar

Honungens läkande kraft

För att bättre förstå dess effekt på kroppen behöver vi göra en djupdykning i honungens härkomst.

Honung har sedan urminnes tider använts för diverse hälsoproblem, men det den är mest känd för är sin antibiotika-liknande effekt. Förr i tiden användes honung för att bota både förkylningar och läka infekterade sår. Men i och med nya medicinska innovationer som exempelvis antibiotikan, har användningen av honung dalat.

Vad det är som gör att honungen har sådana egenskaper att den kan jämföras med antibiotika har dock inte varit helt fastställt, fram tills för några år sedan. Forskare hittade då bakteriedödande ämnen i honungen som kan förklara en del av dess antibakteriella egenskaper.

Men vad är det som gör den så kraftfull mot bakterier?

Honungen innehåller mjölksyrabakterier. Dessa nyttiga bakterier bildas i biets mage, där nektarn görs om till honung. Antalet mjölksyrabakterier och dess styrka varierar mycket beroende på vilken typ av blomma som biet har pollinerat. Detta förklarar även den stora variationen på hälsoeffekter mellan olika honungssorter.

Den honungssort som är en av de mest potenta när det kommer till hälsofrämjande egenskaper är manukahonungen.

Vad är manukahonung?

Manuka är en växt som mer eller mindre endast växer på Nya Zeeland. I studier som förekommit på honung och mjölksyrabakterier, har nektar från manukablomman visat sig vara mest potent. Urinvånarna på Nya Zeeland använder honungen till att läka förkylningar, sår, diarréer, halsont, urinvägsinfektioner, kolik och ryggont, för att bara nämna några besvär. Vissa hävdar till och med att honungen är mer effektiv än antibiotika vid exempelvis halsfluss!

Anledningen till detta sägs vara för att manukahonungen är antibakteriell, antiseptisk och full av antioxidanter. En av de viktiga komponenterna är methylglyoxal (MGO), ett ämne som tillsammans med honungens naturligt låga pH-värde och höga halt av socker, gör den effektiv mot bakterier. Faktum är att honungen har visat sig kunna skydda mot cirka 80 olika sorters bakterier. Speciellt effektiv har den visat sig vara mot streptokocker, en typ av bakterie som orsakar halsfluss.

Manukahonungens användningsområden

Som du säkert har förstått är manukahonungen den mest potenta honungssorten när det kommer till att råda bot på diverse sjukdomar. Mer exakt vad det är den kan hjälpa dig att bli frisk från svarar vi på här nedan.

Förkylning och halsinfektioner

Långdragna förkylningar är aldrig roligt, men tyvärr väldigt vanligt under vinterhalvåret. Honung har sedan lång tid tillbaka fungerat som en huskur mot förkylningar. Det beror på att honung är naturligt rik på goda bakterier som förhindrar förkylningsvirus och bakterier att spridas i kroppen.

Det är vanligt att ha honungen i exempelvis en kopp varmt te för att motverka halsont och hosta. Men visste du att det som gör honungen så speciell försvinner när den hettas upp? De naturliga bakterierna i honungen klarar nämligen inte av upphettning. Därför är den mest effektiva metoden att ta honungen direkt på en sked och stoppa i munnen.

Sårläkning

Honung kan användas för både invärtes och utvärtes bruk. På grund av dess antibakteriella egenskaper är den effektivt att användas vid sårläkning. För större sår som blivit infekterade, vid brännskador och andra mer allvarliga skador på vävnader, kan honung användas för att både lindra och läka.

Magbesvär

Eftersom honung är rik på goda bakterier kan den användas för att främja bakterier som finns naturligt i tarmen. Faktum är att honungen har använts som huskur mot exempelvis diarré, gasbildning och förstoppning, sedan lång tid tillbaka.

För att nyttja honungens hälsosamma effekter är den bästa metoden att äta 1–2 teskedar honung dagligen.

Slidinfektioner

Vid slidkatarr har balansen i de naturliga mjölksyrabakterierna rubbats. Det kan bero på en utdragen svampinfektion eller bakterier som är svåra att bli av med. Detta kan ge illaluktande flytningar och obehag för den drabbade. På grund av honungens antibakteriella effekt sägs den även vara effektiv mot denna typ av infektioner. Bred över honung på det drabbade området 1–2 gånger dagligen för lindring.

Eksem

Eksem kan vara både jobbigt och obekvämt. Vid eksem uppstår små sårblåsor på huden som spricker och brer ut sig när du kliar på dem. Vanligtvis kliar eksem väldigt mycket och det kan även svida när blåsorna väl spricker. Honung kan hjälpa till att lindra och förhindra att bakterier tar sig in i såren.

Akne

Eftersom honung har flera egenskaper som verkar antibakteriellt och antiseptiskt är den en fantastisk produkt för att förhindra akne. Det finns flera olika anledningar till att drabbas av akne, men en av de mest vanliga beror på bakterier och orenheter som letar sig ned i hudens porer och skapar inflammation. Eftersom honung är både antiinflammatorisk och antibakteriell är det en fantastisk produkt att använda för att behandla eller bli av med akne orsakad av bakterier.

Du kan använda honungen som ansiktsmask 2–3 gånger i veckan genom att bre över ett lager honung i ansiktet. Låt sitta cirka 15 minuter innan du sköljer av. Det är kladdigt, men effektivt. Din hud kommer tacka dig!

Mjukgörande hudvård

Vi är säkra på att du har minst en produkt som innehåller honung i ditt badrumsskåp och speciellt om du lider av torr hud. Honung har mjukgörande effekt och tillsammans med andra typer av naturliga oljor kan den göra underverk. Därför är det en mycket uppskattad ingrediens i hudvård.

Herpes

Vissa menar på att honung även är effektiv mot virus. Herpes är ett virus som mer eller mindre inte går att bli av med. Alla har herpes latent i kroppen, men om det bryter ut kan det betyda att du med jämna mellanrum kommer att drabbas av munsår eller blåsor i dina mer intima områden.

Honung kan inte bota herpes men har en lindrande effekt. Dessutom kan den hjälpa till att förhindra att bakterier tar sig in i såret och förvärrar det.

Manuka med hög kvalité

Precis som med många andra naturliga produkter är det viktigt att se till så att manukahonungen håller hög kvalité. De levande bakterierna i honungen får inte utsättas för upphettning i tillverkningsprocessen och därför är det viktigt att tillverkaren använder specifika metoder.

Manukahonungens antibakteriella egenskaper märks ”UMF” och betyder ”Unique Manuka Factor”. Nivån av antibakteriell aktivitet i honungen bör vara 250+ för att vara klassad som effektiv. Ju högre värde honungen har, desto bättre är dess effekt. Värt att nämna dock är att prisbilden kan skilja sig kraftigt åt mellan de olika nivåerna. Det högre priset ger en indikation på att manukan har en hög kvalité.

Andra märkningar att hålla utkik efter är NPA och MGO. Ska du handla manukahonung är det därför viktigt att den produkt du köper antingen är märkt med UMF, NPA eller MGO. Annars finns risken att du köper en honung som inte har samma kraftfulla effekt som äkta manukahonung.

Manuka honung har reparerande egenskaper, så för nariga händer är Mani handcream emolliente perfekt.
Manuka honung har reparerande egenskaper, så för nariga händer är Mani handcream emolliente perfekt.