Ta bort ytliga blodkärl i ansiktet själv – Måste jag behandlas på klinik?

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Ta bort ytliga blodkärl i ansiktet själv - I ansiktets hud finns ett fint nätverk av pulsådror, vener och blodkärl – så kallade kapillärer. Ytliga blodkärl i ansiktet uppstår när fina blodkärl brister. Det kan ske med åldern eller på grund av ärftliga och yttre miljöfaktorer (som till exempel exponering för sol). De kan synas som enskilda ådror eller som flera stycken i grupp. Kärlen syns på det övre hudlagret och ytliga blodkärl bildas.

Här går jag igenom hur ytliga blodkärl i ansiktet vanligtvis behandlas, orsaker till rodnad i ansiktet och vanliga riskfaktorer. Du kan även dämpa rodnad efter behandling med rätt ansiktskräm.

Redaktionen tipsar

Behandling av ytliga blodkärl i ansiktet

Ständig rodnad i ansiktet kan vara besvärande. Det kan gå att bli av med rodnaden, så det finns ljus i tunneln. En vanlig behandling för att ta bort ytliga blodkärl i ansiktet är laserbehandling eller IPL. Energi skickas till blodkärlet som får det att koagulera och dra ihop sig utan att den omkringliggande vävnaden påverkas. Såväl laser som IPL är ljusstrålar. IPL är en förkortning av Intensivt Pulserande Ljus. Skillnaden är att laser består av ett (1) sorts koncentrerat ljus medan IPL består av ett större spektrum. Laser har mer precision och effekt. Ofta kan man behöva flera behandlingar för att ta bort kärlen effektivt. Det kan nämligen hända att kärlen kommer tillbaka efter en tid.

Dämpa rodnad efter behandling på klinik

Efter behandling på klinik kan en mild kräm för känslig hud vara bra för att bygga upp och skydda huden. Även krämer med en hudutjämnande effekt och solskyddsfaktor som skyddar huden kan vara bra. Men det finns ingen kräm som tar bort ytliga blodkärl i ansiktet. Det går att dölja dem tillfälligt med smink, exempelvis med grön foundation eller grönt puder.

Ytliga blodkärl i ansiktet

Vensystemet är ett nätverk av små vener som dränerar till större vener. Det kallas ofta för förgrening, även om det i verkligheten är det motsatta. Tusentals små vener dränerar blod från kapillärerna, och blodet rinner sedan ut i större vener. Från dessa dräneras blodet till de ytterligare större venerna, såsom ansiktsvenen, och därifrån till halsvenen, över till övre hålvenen (vena cava) och hjärtats högra sida. När en ven som ser ut som ett träd med grenar är blodflödet är från perifert till centralt och att det faktiskt är en samling bifloder som dränerar till en central ven.

10 skäl till rodnad i ansiktet

Här är 10 mindre uppenbara skäl som kan göra våra ansikten röda:

1. Rosacea – Hud blir ofta röd till en början eller börjar rodna lätt men att rodnaden i ansiktet blir ihållande.

Åtgärd: Behandling kan minska rodnaden men rosacea inte kan botas. Det finns olika typer av rosacea. En hudläkare kan avgöra om du har rosacea och ta fram en behandlingsplan anpassad efter dina behov.

2. Allergisk reaktion eller hudirritation – Så kallad kontaktdermatit utvecklas när något som rör din hud antingen irriterar huden eller orsakar en allergisk reaktion. Kontaktdermatit är vanligt. Tvål eller hårfärg kan irritera huden och orsaka ett tillstånd kallat irriterande kontaktdermatit. Du utveckla allergisk kontaktdermatit om du är allergisk mot det som berör ditt ansikte. Vanliga orsaker till kan vara sumakväxter, artificiella dofter och latex.

Åtgärd: Ofta försvinner utslagen när huden inte längre utsätts för det som orsakar reaktionen. Denna reaktion kan orsakas av många olika produkter, även av de som du har använt i flera år. Dessutom kan vardagliga saker i din miljö påverka. Det vara en utmaning att ta reda på vad som orsakar utslagen. Rådfråga din hudläkare om du inte kan räkna ut vad som orsakar rodnad.

3. Psoriasis – Tillståndet uppstår när kroppen skapar nya hudceller inom loppet av ett par dagar snarare än veckor. Hudcellerna staplas upp på hudytan och blir upphöjda, fjälliga fläckar.

Åtgärd: Psoriasis inte kan botas men en hudläkare kan utveckla en behandlingsplan som kan hjälpa dig.

4. Seborrhoisk dermatit – Det här är en vanlig hudsjukdom som ger röda utslag, ofta förekommande i ansiktet. Utslagen kan få huden att se fet ut, men kan även verka torr och fjällig.

Åtgärd: Vanligtvis behandling för att få bort seborrhoisk dermatit. En hudläkare kan ta fram en behandlingsplan, skräddarsydd efter dina behov.

5. Reaktion på läkemedel – En del mediciner kan orsaka en reaktion som liknar solbränna när du är utomhus dagtid. Användning av läkemedel, såsom hydrokortisonkräm, längre än vad som anges kan också orsaka hudreaktioner.

Åtgärd: Läs medicinens informationsblad för att se om du ska undvika direkt solljus. Det kan räcka för att få bort rodnaden. Om rodnaden beror på användning av ett läkemedel (såsom hydrokortisonkräm) under för lång tid kan du kanske bli av med utslaget på egen hand. Kontakta även din hudläkare för rådgivning.

6. Atopisk dermatit – Detta hudtillstånd kallas ofta för eksem. Det kan orsaka plötsliga utslag. Spädbarn kan få kliande utslag på kinderna. Utslagen kan få huden att kännas extremt torr, fjällig och kliande.

Åtgärd: Atopisk dermatit inte kan botas men behandling hjälpa till att minska besvären på huden. Din hudläkare kan utveckla en behandlingsplan som är skräddarsydd för dina behov.

7. Spindelvener – Om du inte skyddat din hud från solens skadliga strålar kan din hud skadas. Skadan kan även öka med åren. Det kan dröja lång tid, även flera år, tills ytliga blodkärl uppstår i ansiktet till följd av solskador.

Åtgärd – Din hudläkare kan hjälpa dig bli av spindelvenerna med laserbehandling.

8. Lupus – Detta är en autoimmun sjukdom. Det innebär att kroppens eget immunsystem misstänker att del av din egen kropp är något främmande och attackerar den. Lupus kan innebära att immunsystemet attackera olika organ. Ibland orsakar det rodnad och svullnad på huden. Utslag i ansiktet kan även uppstå.

Åtgärd: Din hudläkare kan göra en bedömning och utveckla en behandlingsplan som kan bidra till att bli av med rodnad i ansiktet.

9. Sézary syndrom – En sällsynt cancer som är en typ av T-cell kutan lymfom (CTCL). CTCL börjar i en viss typ av vita blodkroppar kallade T-lymfocyter. Tecken på denna cancer börjar på huden.

Åtgärd: Cancern måste behandlas för att bli av med rodnaden.

10.  Bältros – Smärtsamma utslag kan förekomma var som helst på huden, inklusive i ansiktet.

Åtgärd: Utslagen försvinner ofta av sig själv, men om du får ett utslag i ansiktet är det viktigt att behandla det. Om du inte behandlar det kan ett utslag i ansiktet skada synen. Rådfråga alltid en läkare.

Varför får man ytliga blodkärl i ansiktet?

Ett antal olika faktorer ökar risken för ytliga blodkärl i ansiktet. De vanligaste faktorerna är:

  • Ärftlighet – Cirka 90 procent av de som har ytliga blodkärl har äldre släktingar som också har det.
  • Övervikt – Kan väga in på grund av ökat tryck på venerna som kommer med större kroppsvikt.
  • Ultraviolett strålning – Solljus kan skada huden, särskilt i ansiktet.
  • Graviditet – Ytliga blodkärl förekommer oftare hos kvinnor än hos män. Det är ofta kopplat till graviditet och beror på att större kroppsvikt ökar trycket i venerna i benen. Ådernät i samband med graviditet försvinner ofta efter graviditeten.
  • Åldrande – Klaffarna i venerna slits med åren samtidigt som blodcirkulationen minskar. Det ökar risken hos äldre personer.
  • Tryck i ansiktet – I samband med nysning, hosta, kräkningar eller krystande.
  • Hormoner – En del preventivmedel och hormonbehandlingar vid klimakteriet kan ge ökad risk då östrogen kan försvaga venernas klaffar.
  • Stillasittande – Venerna i benen måste jobba intensivare för att pumpa upp blodet till hjärtat vid stillasittande eller står stilla flera timmar.
  • Blodproppar – Den som haft blodproppar eller skadat klaffarna i venerna löper högre risk.

Du kan göra något åt ytliga blodkärl i ansiktet

Det går sannolikt att göra något åt rodnad i ansiktet. Kontakta din hudläkare för att bli av med rodnaden. Läkaren som kan hjälpa dig med rätt behandlingsplan. I de flesta fall går det att göra något åt rodnaden.

Lycka till!

Ytliga blodkärl i ansiktet.
Ta bort ytliga blodkärl i ansiktet själv. Levia en serie som lindrar couperose och rodnad.