Återfuktande ansiktskräm – Våra bästa krämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Återfuktande ansiktskräm - Att återfukta din hud är förmodligen den viktigaste delen av din hudvårdsrutin. Du kanske redan har fått höra att du bör återfukta din hud varje dag, men vet du varför?

Här förklarar jag vikten av att återfukta huden. Du kan även läsa om vad en bra återfuktande ansiktskräm ska innehålla samt hur du använder den på bästa sätt.

Häng med!

Redaktionen tipsar

Återfuktande ansiktskräm - så väljer du den bästa för dig

Återfuktande ansiktskrämer hjälper din hud att behålla fukt. Att hålla din hud återfuktad hjälper huden att få lyster och se fräsch ut. Huden är människokroppens största organ och huden på ditt ansikte är känsligast.

Din hud är ditt första och viktigaste försvar mot främmande patogener såväl som mot väderförändringar. Det syns på din hud när du är stressad, trött eller kanske inte äter så bra. Det syns även när du är glad, frisk och balanserad. Det är därför du bör vara noggrann med att alltid ta väl hand om din hud.

Att använda en återfuktande ansiktskräm är en essentiell del i hudvård som du inte ska hoppa över.

De olika hudtyperna

Det finns fem olika hudtyper. När du väljer en ansiktskräm behöver du välja den som är ämnad för just din hudtyp. De olika hudtyperna är:

 • Oljig hud - En lätt ansiktskräm är bäst för oljig hud. Leta efter en lätt kräm som är vattenlöslig.
 • Torr hud - Eftersom huden lätt förlorar fukt så behöver du en fetare ansiktskräm. Leta efter en oljebaserad hudkräm.
 • Känslig hud - Du behöver se över listan på ingredienser för att vara säker på att ingen av ingredienserna irriterar din hud. Leta efter parfymfria och organiska hudkrämer.
 • Kombinerad hud - Det här är den vanligaste hudtypen. Vid kombinerad hud är vissa delar av huden oljig och andra delar torr, även på ansiktet. Ansiktskrämer för kombinerad hud är framtagna så att du kan applicera dem över hela ansiktet utan att behöva isolera vissa delar av ansiktet.
 • Mogen hud - När du åldras förlorar din hud sin ungdomliga lyster. Det finns speciella ansiktskrämer som riktar sig mot problem med åldrande hud. Leta efter ansiktskrämer som är oljebaserade och som innehåller hyaluronsyra.

Det är okej om du är osäker på vilken hudtyp du har. De flesta vet inte vilken hudtyp de har, men man kan ta reda på det genom att göra ett väldigt enkelt test. Allt du behöver är lite hushållspapper och du är redo att göra testet. Kom ihåg att inte tvätta ditt ansikte några timmar innan du gör testet. Du kommer att undersöka hur mycket olja din hud utsöndrar på olika ställen. Om du tvättar ditt ansikte så kommer du tvätta bort hudens naturliga oljor. Ta en bit hushållspapper och torka försiktigt en del av ditt ansikte med den. Se efter hur mycket olja pappret har absorberat. Gör om proceduren på olika delar av ansiktet - din näsa, din käklinje, huden under ögonen, din panna, dina kinder osv. Om du finner att pappersbitarna har absorberat en större mängd olja så har du oljig hud. Om vissa pappersbitar har absorberat olja och andra inte så har du en kombinerad hudtyp. Om pappersbitarna knappt alls tagit upp någon olja så har du en torr hud. Den största skillnaden mellan de olika hudtyperna är mängden olja som utsöndras av talgkörtlarna.

Hur återfuktande ansiktskräm fungerar

Det yttersta lagret av din hud kallas för stratum corneum. Det består av ceramider, lipider, oljor och hudceller. Lagret som ligger direkt under stratum corneum är det lager där huden förvarar vatten. Det gör så att huden är återfuktad och frisk. Om det inte finns tillräckligt med vatten i detta lager så tenderar huden att torka ut och då börjar den se tråkig ut. En bra ansiktskräm har som uppgift att förvara vattnet i rätt hudlager och hålla huden återfuktad.

De flesta återfuktande ansiktskrämerna är fuktighetsbevarande, det vill säga att de återfuktar huden i ansiktet. Återfuktande ansiktskrämer är även ocklusiva, vilket innebär att vatten absorberas i huden. När du applicerar en ansiktskräm så återfuktar den din hud och gör också att den ser fräschare ut.

Ingredienser i en återfuktande ansiktskräm

Är dyrare ansiktskrämer bättre än varianterna du köper i butiken? Inte alltid. Men visst, du får ofta det du betalar. Det viktigaste är att ingredienserna är rätt för din hudtyp. Kontrollera hudkrämens innehållsförteckning för att se de verksamma ingredienserna och även om det kan finnas ingredienser som kan irritera just din hud. I produktens beskrivning kan du även hitta information om hudvårdsproduktens huvudsyfte och hur du använder den. Har du känslig hud är innehållsförteckningen det enda sättet att försäkra dig om att du köper en hudvårdsprodukt som passar just dig. Listan över ingredienser i en ansiktskräm kan ibland vara svåra att få grepp om.

Här är en lista på vanligt förekommande ingredienser i ansiktskrämer:

 • Parfymfri - Detta betyder att det inte finns några konstgjorda parfymer i produkten. Det inkluderar däremot inte naturliga parfymer som essentiella oljor. Om du letar efter en produkt som är helt parfymfri så kontrollera att den inte innehåller några naturliga parfymer heller.
 • Doftfri - Precis som parfymfria hudkrämer så är inte alltid dessa produkter helt parfymfria. Den huvudsakliga skillnaden här är att doftfria ansiktskrämer kan innehålla syntetiska dofter.
 • Parabener - Du har säkert ofta sett reklam för smink som säger att produkterna är ‘parabenfria’. Parabener är tillsatta ämnen som förlänger hållbarhetstiden för en ansiktskräm. Om produkten som du köper ska vara parabenfri eller inte beror på hur länge du vill använda produkten innan du köper en ny.
 • Icke-komedogen - Detta visar att ansiktskrämen är skapad för att bryta ner oljorna på ditt ansikte. Samtidigt så bidrar hudkrämerna med fukt till huden. Personer med känslig hud eller som har aknebenägen hud bör leta efter en icke-komedogen hudkräm.
 • Allergivänlig - Hudkrämer som är allergivänliga är bra för personer med hud som lätt blir irriterad. Allergivänliga hudkrämer lugnar huden samtidigt som den återfuktar huden.
 • Aktiva ingredienser - Många ansiktskrämer har en aktiv ingrediens - som SPF. Om ansiktskrämen är kombinerad med SPF så skyddar denna aktiva ingrediens mot att hudcellerna i ansiktet förstörs av skadliga solstrålar.
 • Organisk - En annan sak du vill hålla koll på är organiska produkter. Bara för att en ansiktskräm är märkt ‘organisk’ så betyder inte det att den är det fullt ut. Bara produkter där det uttryckligen står ’100% organisk’ innehåller endast organiska ingredienser. Produkter som är märkta ’organisk’ behöver endast innehålla minst 95% organiska ingredienser. Om produkten är märkt med ‘gjord på organiska ingredienser’ så betyder det att minst 70% av de listade ingredienserna är organiska.

Återfuktande ansiktskräm med hyaluronsyra.

Vem bör använda en återfuktande ansiktskräm

Alla bör använda en ansiktskräm två gånger om dagen, varje dag. Att återfukta din hud är viktigt, men att återfukta ditt ansikte är essentiellt.

Ditt ansikte utsätts för alla möjliga typer av väderförändringar, föroreningar och smuts under dagen. Detta gör att ansiktet förlorar sin lyster. När du använder en ansiktsrengöring eller ansiktstvätt för att rengöra ditt ansikte så rensar den även bort hudens egenproducerade, naturliga oljor. Din hud behöver dessa oljor för att förbli fräsch.

Du kan heller inte ersätta en ansiktskräm med en kroppskräm. Huden på ditt ansikte är mycket tunnare och mer känslig än på övriga delar av kroppen - som dina händer och fötter. Därför finns återfuktande ansiktskrämer som är framtagna specifikt för att ta hand om ansiktets behov och utmaningar.

Skillnaden mellan en ansiktskräm och en kroppskräm

ingredienser riktar sig mot specifika problem som är relaterade till huden på just ansiktet. Dessa problem kan inkludera linjer, rynkor och uttröttad hud med mera.

Kroppskräm, eller body lotion, är rik på mjukgörande medel. Precis som smör och oljor är dessa ingredienser bra för kroppen eftersom de har bra vattenbevarande egenskaper. Kroppskräm tenderar också att vara fetare.

När du applicerar en kroppskräm på ansiktet så behandlar inte kroppskrämen de behov och utmaningar som är relevanta för huden på ansiktet. Faktum är att en kroppskräm kan täppa till porerna vilket kan leda till akne. Använd alltid en återfuktande ansiktskräm vars innehåll specifikt behandlar din huds behov och utmaningar.

Hur man använder en ansiktskräm

Här är en lista med rekommendationer för hur du bäst använder en ansiktskräm:

 • Enligt American Academy of Dermatology är det bästa tillfället att applicera din ansiktskräm direkt efter att du tagit en dusch. Vid din hudvårdsrutin på kvällen är det bra att först tvätta ansiktet och sedan börja med en ansiktskräm som passar din hudtyp.
 • Om du använder ansiktsoljor bör dessa appliceras efter ansiktskrämen. Hoppa inte över ansiktskrämen. Ansiktsoljor är enbart tillverkade av fuktbevarande ingredienser och fungerar annorlunda än ansiktskrämer. Bäst är att använda både ansiktsolja och ansiktskräm.
 • Använd en ansiktskräm med SPF, d.v.s. solskydd, under dagen. Solens strålar kan göra så att huden åldras fortare, orsaka rodnad och även cancer. Använd alltid SPF om du ska ut i solen.
 • Om du inte har en kombinerad ansiktskräm, utan måste använda både en solskyddskräm och en återfuktande ansiktskräm, se då till att först använda den återfuktande ansiktskrämen och applicera sedan solkrämen.
 • Använd en annan ansiktskräm under natten. En återfuktande nattkräm fungerar bättre under natten medan en SPF-baserad dagkräm är mer lämpad att använda under dagen.
 • Det är bra att låta lite vatten vara kvar på ditt ansikte när du applicerar din ansiktskräm. Det gör att hudkrämen verkar bättre för att den kan bevara den lilla extra fukten som du har lämnat på huden.
 • Om du har oljig eller aknebenägen hud, uteslut inte att använda en ansiktskräm. Om du försöker göra huden torrare genom att tvätta den ofta så kommer huden bara att producera mer olja. Använd en icke-komedogen ansiktskräm om du vill minska hudens oljeproduktion.

Ansiktskrämer är ett måste för alla. Om du vill ha en len, skinande och vacker hud så kom ihåg att återfukta den på morgonen och kvällen innan du går och lägger dig.

Läs om ansiktsmask här.

Återfuktande ansiktskräm med hyalusronsyra - Jalica
Återfuktande ansiktskräm med hyaluronsyra - Jalica