Face scrub män – Våra bästa face scrub 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Face scrub män – Våra bästa face scrub 2024. Med en hudvårdsrutin som innehåller en face scrub kan du hjälpa huden att göra sig av med döda hudceller snabbare, så att nya hudceller kommer upp på ytan och skapar en stark och fräsch barriär.

Vår kropp skapar varje dag miljontals nya celler, några av dessa är hudceller. De nya cellerna tar de gamla cellernas plats som utgör vår hud. Men vad händer egentligen med de döda hudcellerna? Dessa hamnar gärna på hudens yta och efter ett tag kan de bilda hudflagor som ”faller av”. Denna process kan få huden att kännas väldigt torr, speciellt i ansiktet.

Låt oss hjälpa dig att välja rätt ansiktsskrubb för din hudtyp.

Redaktionen tipsar

Vad är face scrub män?

Syftet med att använda en ansiktsskrubb är att hjälpa huden ta bort döda celler och hudavlagringar för att påskynda skapandet av nya hudceller. Fördelarna med att använda en skrubb är inte bara att din hud hålls ren och fräsch, den får även en helt ny lyster. En face scrub är speciellt användbart för dig med mogen hud. Med åldern sker cellförnyelsen långsammare vilket kan bidra till en hud som ser grå och torr ut. En bra ansiktsskrubb hjälper huden att avlägsna döda hudceller från ytan så att nya kan tränga fram.

När du använder en skrubb så tar du bort gamla hudceller från ytan och skapar förutsättningar för huden att ta till sig efterföljande produkter. Upplever du att din hudvård inte är optimal, bör du fundera på att använda en face scrub för bättre effekt.

Precis som med många andra skönhetsprodukter finns det face scrubs i olika utföranden. nedan går vi igenom de olika typerna.

Olika typer av ansiktsskrubb för män

Precis som med många andra skönhetsprodukter finns det olika varianter beroende på vilket resultat man önskar. Det finns både kemisk och mekanisk skrubb. De båda typerna har olika verkansområden och effekt. Beroende på din hudtyp kan den ena vara mer fördelaktig än den andra. Här nedan går vi igenom de olika typerna.

Mekanisk

Denna typ av skrubb består av små, små korn som masseras in i huden efter rengöring. Vid användning löses kornen upp och tar med sig döda hudceller från hudens yta i processen. Det finns olika typer av mekaniska skrubb där kornen som används för själva peelingen består av diverse olika ingredienser. De vanligaste skrubbarna består av socker eller salt. Den största skillnaden mellan dessa båda är storleken på kornen. Sockerkorn är mindre och mer skonsamma mot huden, medan saltkorn är grövre och har en tendens att skapa större friktion i huden. Därför bör du välja en mekanisk skrubb som fungerar ihop med din hudtyp. Känslig hud tenderar att fungera bäst ihop med ansiktsskrubb som är baserad på socker.

Kemisk – enzymer och syror

En kemisk skrubb består oftast inte av korn, utan har istället diverse aktiva ingredienser som arbetar på djupet i huden. De mest vanliga är att en kemisk skrubb består av antingen enzymer eller syror.

En skrubb som är baserad på enzymer har vanligtvis en slät konsistens som ska masseras in i ansiktet för att aktiveras. Därefter skall krämen gärna vara kvar på ansiktet en stund, ungefär som en ansiktsmask. Enzymerna som krämen består av äter upp de döda hudcellerna på hudens yta och aktiverar cellförnyelseprocessen. Du kan borsta tänderna eller ta en dusch medan produkten gör sitt.

En annan typ av kemisk skrubb är den som består av syror och verkar på ett helt annat sätt än en enzymbaserad ansiktsskrubb. Det vanligaste är att denna typ av skrubb baddas på huden med hjälp av impregnerade pads. Syran löser sedan upp bindningarna mellan döda och nya hudceller, som gör att de avlägsnas från hudytan. Denna typ av skrubb finns i olika styrkor och utföranden. Det är vanligt att de allra starkaste behandlingarna utförs på salong. Anpassa alltid din hudvård efter din hudtyp och använd inte produkter som gör din hud irriterad eller känslig.

Aktiva ingredienser

Kemiska face scrubs innehåller aktiva ingredienser som verkar både på ytan och djupet för att göra huden mjuk och följsam. De aktiva ingredienserna kan vara olika och ha skilda verkansområden. För att få ut mesta möjliga ut av din ansiktsskrubb är det därför viktigt att du investerar i en produkt med aktiva ingredienser som möter dina behov.

De två vanligaste syrorna som används som aktiva ingredienser är BHA-syra samt AHA-syra.

BHA-syran verkar på hudens yta genom att lösa upp döda hudceller och lämnar huden mjuk och full av lyster. AHA-syra har en liknande effekt där döda hudceller avlägsnas från ytan på kemiskt sätt och skapar ett härligt glow i huden.

Vilken face skrubb passar din hudtyp?

Eftersom det finns många olika typer av ansiktsskrubbar är det viktigt att du väljer en som passar din hudtyp. Starka produkter kan göra mer skada än nytta och få din hud att reagera negativt. Du märker ganska snabbt om din hud klarar av en viss produkt eftersom den kan bli irriterad, röd och känslig. Om detta händer är det viktigt att du slutar använda produkten.

Känslig hud

Du som har känslig hud eller någon typ av hudåkomma som eksem, rosacea eller akne bör använda en enzymbaserad skrubb. Denna typ är mest skonsam eftersom den inte river upp huden som en mekanisk skrubb med korn. Vet du med dig att din hud är känslig räcker det att köra en enzymskrubb en gång i veckan.

Fet eller oren hud

För dig med fet hud som upplevs oren bör du välja en kemisk skrubb med syra som bas. Den mest effektiva syran för dig med fet hud är BHA-syra eller salicylsyra som den även kallas. Denna tenderar att lösa upp talg och fett som gärna täpper till porerna. En hud som är benägen till akne har vanligtvis en snabbare cellförnyelseprocess än den med torr och känslig hud, därför är det en bra idé att använda face scrub två till tre gånger i veckan. Genom att utföra skrubb kontinuerligt förhindrar du att döda celler täpper till porerna och skapar inflammation i huden. Du bör undvika mekanisk skrubb med korn, eftersom dessa lätt kan riva hål på huden och sprida vidare bakterier från eventuell akne.

Torr och mogen hy

När du åldras blir cellförnyelsen långsammare vilket bidrar till att huden kan se grå och livlös ut. Det beror på att nya hudceller inte bildas lika snabbt och därför samlas de gamla cellerna på ytan. För dig som har torr eller mogen hy går det bra att använda både kemisk och mekanisk skrubb. Det är en bra idé att använda face scrub två till tre gånger i veckan för att hjälpa till att avlägsna döda hudceller och få de nya att komma upp på ytan i en snabbare takt.

Normal hy

För dig med normal hy går det bra att använda vilken typ av skrubb som du vill. Kom ihåg att det är bra att göra minst en skrubb i veckan oavsett vilken typ du använder.

Face scrub män finns för alla hudtyper, här för fet hud Balance.
Face scrub män finns för alla hudtyper, här för fet hud Balance.