Känslig hy – Våra bästa hudvårdsprodukter för känslig hud

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Känslig hy – Våra bästa hudvårdsprodukter för känslig hud - Sommaren är härlig med sol, semester och glass. Dags att ta fram sommargarderoben och samtidigt även uppdatera din hudvårdsrutin till en som passar sommar och sol. Vinterns tunga krämer och varma bad kommer tillbaka men nu är det dags att känna sig sommarfin! Varje säsong har sina fördelar och utmaningar. Med rätt uppsättning produkter och en justerad hudvårdsrutin blir allt både roligare och lättare. Resultatet blir naturligtvis också bättre med rätt upplägg.

Här kommer 7 tips på hur du bör göra för att ta hand om din känsliga hy på sommaren.

Redaktionen tipsar

Rätt hudvårdsrutin för sommaren gör skillnad

Hur vår hud känns och ser ut beror till viss del på miljön och vädret. Under de kalla vintermånaderna upplever många att de får torr och flagnande hud. På sommaren kan man istället känna överdriven svettning, solbränna och akne som bryter ut. Tunga, oljebaserade krämer och rengöringsmedel kan kännas gudasända under vintermånaderna men på sommaren kan såna produkter orsaka problem för din hud. Det är därför du bör anpassa din hudvårdsrutin till sommaren, särskilt om du har känslig hud.

7 tips för att på bästa sätt ta hand om din känsliga hy på sommaren

Personer med känslig hud måste vara försiktiga med vilka produkter de väljer. Beroende på vilken hudtyp du har kan du få reaktioner på hudvårdsprodukter som innehåller vissa typer av kemikalier. Börja alltid med att läsa innehållsförteckningen så att du undviker ingredienser som du är allergisk mot eller som du vill undvika av andra skäl. Leta efter produkter som är icke-komedogena, det vill säga produkter som inte täpper till dina porer. Tilltäppta porer är något du vill undvika för att få härlig hud på sommaren. Med rätt hudvårdsrutin och produkter som hjälper dig kan du ha fräsch hud under hela sommaren.

Tips 1 – Välj en mild rengöring

En skonsam rengöring under sommaren kan få huden att kännas lätt och ren under hela säsongen. De flesta använder antingen en gel eller en oljebaserad ansiktsrengöring under vintermånaderna. Men under sommarmånaderna bör du istället använda en skumbaserad rengöring. Nyckeln till frisk och sund hud under sommaren är att hålla huden återfuktad, fräsch och lätt. Personer med känslig hy bör undvika kosmetiska produkter som har många kemiska ingredienser. Men även produkter gjorda av naturliga ingredienser kan lämna en klibbig yta över hela ansiktet under sommaren. Överdriven värme och svettning kan också få smink att se kladdigt ut. Ta reda på vilket micellärt vatten som passar din hudtyp. Om du har med dig rätt micellärt vatten och en mild skumbaserad rengöring så kan du fixa eventuella smink-härdsmältor inom några minuter.

Tips 2 – Återfukta två gånger dagligen

Ja, du läste rätt. Du måste absolut återfukta under sommarmånaderna också. Det är lätt att tro att fuktkrämer under sommaren inte behövs. Men fuktkrämer är faktiskt bra för sommarhudvård. Om du vill ta hand om din känsliga hy i sommar, kan du inte missa att använda fuktkräm. De grupperas inte bara efter hudtyp utan även efter säsong. En lätt kroppslotion är toppen under sommarmånaderna. Fundera på att ha minst en kroppslotion specifikt sommarmånaderna. Ingredienser som aloe vera har också en lugnande effekt på huden. Om du lätt får solbränna, hudutslag och klåda under sommaren, kan aloe vera-baserade hudkrämer kännas lugnande.

Tips 3 – SPF och UV-skydd

SPF står för "Sun Protection Factor". Det anger hur starkt solskydd krämen ger och hur effektiv den kan vara när det gäller att skydda din hud från solens UVB-strålar. SPF 15 ger cirka 94% skydd. SPF 30 erbjuder cirka 97% skydd. SPF 50 eller högre har alla samma skydd för huden. Solskyddsmedel är bra att använda under hela året. Solens skadliga strålar finns ju där jämt, inte bara under varma dagar på stranden. Under vintermånaderna kan du använda solskyddsmedel med en lägre SPF. Men när sommaren är det viktigt att byta till ett solskyddsmedel med hög SPF (SPF 30 eller högre) för att solens strålar blir mer intensiva under sommarmånaderna. Kroppen är mer utsatt för skadliga UV-strålar från solen då. Huden åldras snabbare och den farligaste effekten av UV-strålar är att de kan utveckla cancerceller i huden. Hudcancer kan till stor del förebyggas, särskilt med hjälp av bra solskyddsmedel. Du kan förebygga hudcancer genom att regelbundet använda solskyddsmedel och applicera det varannan timme på sommaren.

Tips 4 – Håll vätskebalansen

Svettning under sommaren kan kännas ohygieniskt och jobbigt för många av oss, men det är ändå en viktig kroppsfunktion. När du svettas släpper din kropp ut de ämnen som samlas under dina porer. Det kan vara till exempel damm, smuts och bakterier. Om dessa föroreningar inte kan transporteras bort, kan de samlas i porerna och täppa till dem. Det kan resultera i akne och andra hudproblem. Hudens talgkörtlar producerar mer naturliga oljor i kroppen under sommarmånaderna och det kan leda till olika hudproblem. Drick mer vatten när det är varmt. Det hjälper dig att hålla fukthalten i huden och dina porer rena. Hyaluronsyrabaserade krämer, som hjälper din hud att behålla fukt, kan vara ett bra komplement till din hudvårdsrutin på sommaren. Applicera två gånger om dagen, en gång på morgonen och igen på kvällen.

Tips 5 – Hantera akne

Akne under sommarmånaderna kan vara riktigt besvärligt. Det är då extra viktigt att ta hand om din känsliga hud för att slippa närmast okontrollerbara akneutbrott. Om du har några andra hudproblem, som till exempel rosacea, kan den obekväma sommarvärmen förvärra det också. Så hur förhindrar du hudproblem från att utvecklas på sommaren? Hemligheten kan ligga i hur du håller damm och föroreningar borta från huden. Mjuka ansiktsservetter är bra att ha med sig och tvätta ansiktet i ljummet vatten två gånger om dagen kan göra susen. Undvik tvålar med parfym och doft samt rengöring som innehåller alkohol. Då har du kommit en lång bit på vägen mot att skydda din hud på sommaren. Ingredienser som salicylsyra minskar akne och kan vara riktigt bra att lägga till din hudvårdsrutin.

Tips 6 – Ansiktsskrubbar och ansiktsmasker

På sommaren är det viktigt att använda en bra ansiktsskrubb minst två gånger i veckan. Men överexfoliera inte eftersom det kan leda till att huden torkas ut. Använd istället en ansiktsskrubb som passar din hudtyp två gånger i veckan. Det hjälper till att ta bort damm och föroreningar från huden och hjälpa dig att hålla dina porer rena. Ansiktsmasker är också bra för att hålla din sommarhud fräsch. Du kan antingen köpa färdiga ansiktsmasker eller göra dem själv.

Tips 7 – C-vitaminserum

Vitamin C är en kraftfull antioxidant och en ingrediens som hjälper huden året om. Framför allt på sommaren, eftersom ett bra C-vitaminserum verkligen kan få din hud att se frisk ut under sommarmånaderna. Det är ju så klart även bra att äta produkter rika på C-vitamin. För aknebenägen hud är det viktigt att ta hänsyn till din hudtyp när du väljer serum. Var noga med att göra rent ansiktet innan du applicerar ditt serum. Serumet kommer att tränga in i huden då vill du inte ha smuts, bakterier eller andra föroreningar under huden.

Fördelarna med en bra sommarrutin för känslig hy

Känslig hy ska trivas på sommaren. Du måste vara mer försiktig med de produkter du väljer men du kan verkligen ha härlig, fräsch sommarhud om du väljer rätt produkter och håller en bra hudvårdsrutin genom hela sommaren. Välj icke-komedogena produkter, håll huden återfuktad och njut av fördelarna med att ha vacker hud under sommaren. Glöm inte att använda dina sommarkläder för att skydda din hud. Hatt och solglasögon kan hjälpa dig att förhindra mycket solskador. Ta hand om din känsliga hud och njut av sommaren!

Känslig hud behöver milda produkter. Mirtillo sleeping mask från Physio Natura är populär för dem som har känslig hud.
Känslig hud behöver milda produkter. Mirtillo sleeping mask från Physio Natura är populär för dem som har känslig hud.