Förvaring hudvård – Rätt sätt förlänger hållbarheten

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Förvaring hudvård. Har du precis investerat i nya hudvårdsprodukter? Grattis säger vi! Inget är så upplyftande som nya, härliga krämer på hyllan i badrummet. Men visste du att de har ett ”bäst-före-datum”? Beroende på hur du väljer att förvara dem kan detta datum både förkortas och förlängas.

För oss på ULNE är det viktigt att du får ut det mesta möjliga av din hudvård. Därför har vi satt ihop en guide över hur du ska förvara dina hudvårdsprodukter, för bästa hållbarhet!

Redaktionen tipsar

Hudvård är färskvara

Det kanske inte är naturligt för alla att tänka på hudvårdsprodukter som en färskvara, men sanningen är att det är just det! I hudvårdsprodukter finns en rad ingredienser som kan bli gamla eller ineffektiva om de står för länge. Detta gäller speciellt hudvård som innehåller aktiva ingredienser. Dessa kan bli oanvändbara om de förvaras fel eller bäst-före-datum har passerats vid användning.

Hur du förvarar dina hudvårdsprodukter har en stor inverkan på hur effektiv din hudvård är över tid. Det beror på att de aktiva ingredienserna i många högeffektiva hudvårdsprodukter kräver specifika förhållanden för att hålla sig färska. Många hudvårdsprodukter som är utvecklade för att jobba mer effektivt med aktiva ingredienser levereras i lufttäta pumpflaskor. Detta är på grund av att hudvårdsprodukter är känsliga för bakterier, luft och högre temperaturer som kan uppstå då produkten har öppnats. I en lufttät pump skyddas innehållet mot yttre åverkan.

Hudvårdsprodukter som levereras i burkar, där du behöver ta kräm med dina fingrar varje gång vid användning är extra känsliga för bakterier. Denna typ av hudvård kan därför ha en kortare hållbarhetstid då det finns risk för hög bakterietillväxt. Hög bakterietillväxt i dina hudvårdsprodukter kan ge irriterad hud, finnar och orenheter i ansiktet. Om du misstänker att detta är fallet så bör du byta ut din hudvård.

Förvaring av hudvårdsprodukter

Det finns flera saker som du kan tänka på för att förlänga hållbarheten på dina hudvårdsprodukter. Här är några saker du kan göra för att förvara hudvård på bästa möjliga sätt:

  1. Håll dina produkter borta från direkt solljus – Solljus kan skada aktiva ingredienser i hudvårdsprodukterna och göra dem mindre effektiva. Det har även en direkt inverkan på produktens hållbarhet. De hudvårdsprodukter som är särskilt känsliga för solljus är C-vitamin, bensoylperoxid och retinol. För att vara på den säkra sidan är det bra om du förvarar samtliga hudvårdsprodukter i ett skåp med möjlighet till att stänga. Ska du ta med dem någonstans, eventuellt när du ska ut och resa, är ett tips att förvara dem i en förslutbar necessär. Var extra noggrann med att inte förvara hudvårdsprodukter med SPF i solen. Direkt solljus kan märkligt nog skada dess effekt och göra att hållbarheten för produkten minskar. Detta vill du undvika till varje pris.
  2. Undvik fukt och värme – Har du ett litet badrum där du ofta duschar varmt och länge finns risken att badrummet blir väldigt fuktigt och varmt. Tyvärr förkortar fukt och värme livslängden på flera olika typer av hudvårdsprodukter, även parfymer. Om du har möjlighet att förvara dina hudvårdsprodukter torrt och svalt är det därför en bra idé.
  3. Förvara svalt – Det finns egentligen ingen regel som säger att en viss typ av hudvårdsprodukt ska förvaras i kylskåpet. Men ekologiska produkter utan konserveringsmedel tenderar att hålla längre om de förvaras svalt. Därför kan det vara bra att ha dessa i kylskåpet. Vissa gillar även att förvara ansiktsmasker i kylen. Då är de kalla och fräscha när de sedan används i ansiktet. Kylan kan kännas lugnande, särskilt om din hud är känslig.
  4. Undvik att förvara hudvårdsprodukter i bilen – Hur många gånger har man inte placerat ett läppglans i framsätet, bara för att kunna fräscha till läpparna efter jobbet? Vi tror att det händer ganska ofta! Det man inte tänker på är dock att det är stora värmeskillnader i en bil, oavsett om det är sommar eller vinter. I värme frodas bakterier som kan bilda en stor bakteriehärd i ditt läppglans. Inte så mysigt att ha på läpparna! Du bör även hålla hudvårdsprodukter från extrem kyla eftersom det kan skada ingredienserna i vissa produkter.

Generella riktlinjer för hållbarhet

Tänk på att det är viktigt att hålla koll på att dina hudvårdsprodukter förvaras optimalt för att de ska hålla sig fräscha och användbara länge. Om du inte redan visste det finns det riktlinjer som gäller för diverse olika hudvårdsprodukter när det kommer till hållbarhet. Följer du våra råd kring förvaring kan dessa riktlinjer antas vara mer eller mindre exakta. Det innebär också att om bäst före datumet har passerats, bör du kassera produkten.

Hudkräm är en hudvårdsprodukt som kan ha olika lång hållbarhet beroende på hur den är förpackad. För en generell fingervisning sägs att en hudkräm håller i 9–18 månader. Längst hållbarhet har den hudkräm som är förpackad i pump, eftersom denna förpackning är lufttät och skyddar innehållet mot bakterier. Kortast hållbarhet har hudkräm på burk, vilket beror på att bakterietillväxten tenderar att vara högre i dessa förpackningar.

Hudvårdsprodukter som innehåller SPF och är utvecklade för att användas som solskydd är extra känsliga när det kommer till hållbarhet. Det beror på att de aktiva ingredienserna i dessa produkter aktiveras när de utsätts för värme och solljus. Detta vill du undvika eftersom de ska aktiveras först när produkten appliceras på din hud. Men just därför är det bra att byta ut dessa produkter efter varje säsong – även om bäst-före-datum säger att de håller längre. Produkter med syfte att skydda mot sol och farlig UV-strålning ska alltid vara så fräscha som möjligt för att inte riskera ett försvagat skydd mot solen.

Kan jag använda hudvårdsprodukter som är för gamla?

Oavsett vilken hudvårdsprodukt du använder: ögonkräm, solkräm, nattkräm eller serum, har dessa ett utgångsdatum. Hållbarheten kan dessutom antingen förlängas eller förkortas beroende på hur du förvarar dina produkter. En regel är dock att inte använda produkter som har passerat utgångsdatum. Precis som med de flesta livsmedel behöver de slängas när de blivit för gamla. Risken finns annars att din hud reagerar negativt.

Din hud kan bli extra känslig och irriterad. I värsta fall kan du få utbrott av blemmor eller klåda. Det kan bland annat orsakas av bakterietillväxt eller ingredienser som blivit dåliga. Rensa bland dina hudvårdsprodukter med jämna mellanrum för att säkerställa att du använder effektiva och fräscha produkter.

Förvaring hudvård - Slutsats

Din hudvård bör förvaras i ett så torrt, svalt och mörkt utrymme som möjligt. Hudvårdsprodukter som är extra känsliga är de med aktiva ingredienser samt solskydd. Du kan antingen förlänga eller förkorta din hudvårds hållbarhet beroende på hur de förvaras. Försök därför att alltid följa de riktlinjer som finns för att få produkterna att hålla sig fräscha längre.

Hudvårdsprodukter som blivit för gamla bör alltid bytas ut. Men kom ihåg att det är extra viktigt för vissa hudvårdsprodukter, detta gäller speciellt hudkräm som skyddar mot solen. Skyddet i krämen kan nämligen vara försvagat eller ineffektivt och detta vill du undvika till varje pris.

En bra rutin är att gå igenom din hudvård varje halvår för att slänga och ersätta hudvårdsprodukter som inte längre är fräscha.

Förvaring hudvård - Badrumsskåpet är en given plats för hudvårdsprodukter. På resan är Ulnes necessär en perfekt förvaring för dina hudvårdsprpdukter.
Förvaring hudvård - Badrumsskåpet är en given plats för hudvårdsprodukter. På resan är Ulnes necessär ett perfekt alternativ.