Hudvårdsserie – Välj rätt för din hudtyp

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Hudvårdsserie. Vi alla vill ha en välmående hud som ser fräsch och strålande ut, men det är svårt att uppnå utan rätt hudvårdsprodukter. För att ha en välmående hy behöver du nämligen ta hand om den efter dina egna förutsättningar. Eftersom vår hy är unik behöver även vår hudvård vara det. I den här artikeln hjälper vi dig ta reda på vilken hudtyp du har och vilka produkter som passar just dig.

Redaktionen tipsar

Varför är det viktigt med rätt hudvårdsserie?

En bra hudvårdsserie är viktigt för att hålla huden fräsch, ren och välmående. Eftersom vi alla har olika typer av hud behöver hudvården anpassas därefter. För en person som lider av känslig hy kan det därför bli fel om produkterna har aktiva ingredienser eller har en stark exfolierande effekt. Detsamma gäller om en person lider av torr hy, då bör hudvården som används ha återfuktande egenskaper, inte tvärt om.

Skulle du använda hudvård som inte är rätt för din hudtyp kan det förvärra din hud. Istället för att hjälpa huden att komma i balans kan fel hudvård upprätthålla obalansen och bidra till ett försvagande av hudbarriären. För att undvika detta vill du alltid ta reda på vilken hudtyp just du har, innan du väljer en hudvårdsserie.

Rätt hudvård kan få din hud att må bra igen, hjälpa till med cellförnyelse, stärka hudbarriären och minska tidiga tecken på åldersrynkor. Kom även ihåg att det aldrig är för tidigt eller för sent att börja använda hudvårdsprodukter.

Normal hy

För dig som har en normal hy kan vi bara säga grattis! Den här hudtypen kännetecknas av en balanserad talg och fettproduktion, vilket gör att du varken har fet eller torr hy. Huden känns för övrigt följsam och du har jämna porer i hela ansiktet. Du kan tydligt se att din hud är i balans om du har normal hud.

Hudvårdstips: Eftersom du har tillräckligt med fukt från hudens egen produktion behöver du inte lägga pengar på att köpa extra återfuktande krämer och serum. Men använd gärna en dagkräm med solskyddsfaktor. För oavsett om vår hud är i balans eller inte tar den skada av solens UV-ljus. Därför är det viktigt att skydda den med solskyddsfaktor. En favorit som funkar för normal, men även torr hud, är Rehydras hudvårdsserie från Vagheggi.

Torr hy

Om du lider av torr hy kan du ha problem med att den fjällar och kliar, ibland efter rengöring kan den svida och kännas stram. Du som har torr hud har små och fina porer som inte syns. Har du en torr hudtyp är det viktigt att använda rätt hudvårdsprodukter för att undvika obehag och hjälpa huden att återfuktas.

Hudvårdstips: Till en torr hudtyp behöver du hjälpa huden med återfuktning. Det är dessutom väsentligt att välja produkter som är rika på vitaminer och mineraler som kan hjälpa huden att komma i balans. Torr hud kan även kännas som om den är väldigt känslig. Därför kan produkter som innehåller aloe vera kännas svalkande och agera lugnande om det används efter rengöring. Komplettera gärna med någon typ av ansiktsolja.

Tänk på att försöka minska användning av endast vatten i ansiktet eftersom vatten i sig är uttorkande. Välj en rengöring som är mjölkbaserad och glöm inte att exfoliera huden med en skonsam peeling 1–2 gånger i veckan. På så sätt kan döda hudceller rensas bort och det ger huden en optimal chans att ta vara på de efterföljande hudvårdsprodukterna.

Fet hy

För dig med fet hudtyp kan du ofta uppleva att huden känns oljig och glansig. Det beror på en överproduktion av olja i talgkörtlarna. Det är inte helt ovanligt att du även upplever problem med pormaskar, finnar och blemmor. Hudens porer är ofta större, utvidgade och tydligt synliga.

Hudvårdstips: Många tror att på grund av att deras hud ”känns” oljig så är den återfuktad men så är det inte. Du kan fortfarande ha en fet hy, men vara torr. Därför är det viktigt att du väljer en hudvårdsserie med återfuktande egenskaper. Hudvård för fet hy bör vara lättare i konsistensen, lätt för huden att absorbera samt ha balanserade egenskaper. Har du en fet hudtyp vill du gärna hålla huden så ren som möjligt.

Tänk på att inte behandla din feta hy med uttorkande produkter som innehåller alkohol. En vanlig missuppfattning är att huden behöver bli mer torr. Detta skapar dock en ond cirkel där huden börjar producera mer talg istället för att skapa mindre. Så därför är det viktigt att välja hudvård som inte bara torkar ut, utan även återfuktar, trots att din hud är fet.

Kombinerad hy

Den kombinerade hudtypen är den vanligaste. Har du kombinerad hy så upplever du en viss ojämnhet i ansiktet. Med det menas att du har torra partier i vissa delar av ansiktet och feta partier i andra. Vanligast är att de feta partierna kännetecknas av större porer och glansig yta. Dessa partier sitter vanligtvis i pannan, på hakan och näsan. De torra partierna brukar vara kinderna och käken. Det är därför kombinerad hudtyp även ibland kallas för blandhy.

Hudvårdstips: Vi rekommenderar att du med kombinerad hudtyp använder hudvård som är anpassad efter huden på de olika partierna i ansiktet. Förutom en rengöring och balanserande dagkräm kan du använda två olika masker, en som är anpassad för fet hy och en för torr. På så sätt kan du försöka skapa en mer balanserad hudton. Punktbehandling kan vara en fungerande strategi för dig med kombinerad hud. Det finns många bra hudvårdsserier för dig med kombinerad hud. Vår personliga favorit är hudvårdsserien från Vagheggi.

Känslig hy

Först vill vi börja med att säga att känslig hy, i termer av hudvård, ofta inte är en hudtyp. Känslig hud bör räknas mer mot ett tillstånd som kan ha kommit plötsligt eller varat under längre perioder. Oftast beror det på något att du har känslig hud. Det mest vanliga är att reagera på väderförhållanden som är ombytliga i vårt klimat, vissa reagerar på produkter med stark parfym och andra på aktiva ingredienser. Känslig hy kan även bero på inre faktorer som hormoner, stress och medicinering.

Lider du av känslig hud kan den kännetecknas av rodnad, blåsor, hudflagor eller knottror. Vissa upplever även en stickande känsla i huden eller annat liknande obehag. Andra kan ha ytliga blodkärl och huden ser nästan transparent ut.

Hudvårdstips: Använd produkter som verkar dämpande och lugnande. Många med känslig hud kan få bra resultat med naturlig hudvård. Oftast innehåller naturlig hudvård mindre eller inga irriterande ingredienser som parfym och liknande som kan störa känslig hud.

Varför ska man välja en hudvårdsserie?

Med en hudvårdsserie kan du vara säker på att de produkter som ingår är passande för din hudtyp. Produkterna i en hudvårdsserie är alltid optimerade för att ge användaren en bra effekt vid regelbunden användning. Det säger nästan sig självt att produkter från samma hudvårdsserie är utvecklade för att ha en växelvis verkan. Det kan annars vara svårt att uppnå samma effekt om du plockar ihop produkter från olika hudvårdsserier. Det beror dels på att tillverkningen, ingredienserna och verkansområdena kan se olika ut. Har man inte någon större erfarenhet eller kunskap om hudvård är en hudvårdsserie därför att föredra.

Hudvårdsserie för torr hud.
Hudvårdsserie för torr hud.