Hampa hudvård – Topp 5 hudvårdstips

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Hampa hudvård tips. Visste du att hampafröet egentligen inte är ett frö, utan en frukt? I frukten finns dock ett frö som är fullproppat med nyttigheter. Fröet har en frisk och nötig smak och går att använda till både utvärtes och invärtes bruk.

Men det finns flera sätt att använda växten på. I det här inlägget får du veta mer om hur du kan använda hampa för hudvård.

Redaktionen tipsar

Hampaväxten – en ört med lång historia

Hampa har använts sedan lång tid tillbaka till diverse olika ändamål och har sitt ursprung i Asien. Hampaväxten är mycket tålig och snabbväxande och kategoriseras som en ört. Hela växten går att använda, exempelvis går det att tillverka rep, nät och säckar från stammen, medan andra delar av örten används som livsmedel eller medicin.

Det finns många olika typer av växter inom hampasläktet. Viktigt att poängteras att den typ av hampa som används för invärtes och utvärtes bruk, inte är densamma som drogen cannabis. Cannabis kommer från en annan hampaväxt som inte är laglig att bruka eller använda i Sverige. Den olagliga typen av hampaväxt innehåller det skadliga ämnet THC, vilket hampan som används i livsmedel saknar. Därför kan du vara helt lugn när du använder och brukar hampa som du köpt på butik!

Något som är helt fantastiskt med hampaväxten är att den är väldigt enkel att odla. Örten är stark och kraftfull i sitt naturliga tillstånd och behöver inte besprutas med några bekämpningsmedel för att blomstra. Därför är det både kostnadseffektivt och lätt att odla den ekologiskt. På grund av att växten är så pass stark i sitt naturliga tillstånd, har det inte utförts någon som helst typ av genmanipulation på dess DNA. Det gör hampa till ett nyttigt och hälsofrämjande livsmedel som är bra för både dig och miljön.

Näringsinnehåll i hampafrö

Det lilla fröet (som egentligen är en frukt) klassas som superfood på grund av dess höga innehåll av vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror. Hampafrö innehåller rikligt med E-vitamin, kalium, fosfor och magnesium som alla behövs för att kroppen ska fungera normalt. På grund av dess naturliga innehåll av essentiella aminosyror gör det även hampan till en otroligt effektiv källa till vegetabiliskt protein. Faktum är att hampaprotein innehåller hela 35 g protein per 100g pulver. Dessutom har hampafröet ett högt och balanserat innehåll av omega-3 och omega-6, vilka båda är fettsyror som bland annat behövs för optimal hjärtfunktion.

5 användningsområden av hampafrön

Som tidigare nämnt finns det fler än ett sätt att använda hampa på. Eftersom det går att använda hela växten är det en otroligt hållbar och miljövänlig växt där inget behöver gå till spillo. Men det mest intressanta tycker vi trots allt är hur hampan kan användas för att förbättra hälsan. Här nedan kan du läsa mer om hur du kan äta, dricka och tillaga hampafröet.

1. Hampaprotein

Denna typ av protein är 100% vegetabiliskt och behöver inga tillsatser eller konstgjorda ämnen för att leverera resultat. Hampaproteinet tillverkas i en skonsam process där hampafröet mals ned utan upphettning eller tillsättning av andra ämnen. Det gör att hampaprotein klassas som ett raw-livsmedel.

Till skillnad från andra proteinpulver är hampaproteinet helt fritt från gluten, laktos och socker. Riktigt bra hampaprotein har inga tillsatser överhuvudtaget. Högkvalitativt hampaprotein har en proteinhalt om 35g per 100g.

Eftersom det är ett växtprotein är det mycket skonsamt för magen så därför kan det fungera för dig som annars brukar få problem med magen. Proteinet är dessutom helt vegetabiliskt och lämpar sig för dig som är vegetarian eller vegan och vill utöka ditt proteinintag.

Smaken av hampaprotein är väldigt mild. Det gör att pulvret går fint att kombinera med andra livsmedel. Exempelvis går det bra att använda i yoghurt eller smoothie. Det går även bra att blanda ut med vatten eller valfri vätska i en shaker efter ett pass på gymmet.

2. Hampafrösmör

Om du tycker om nötsmör bör du testa hampafrösmör! Smöret tillverkas genom att mala fröet långsamt. Det är viktigt att inte utsätta hampan för temperaturer över 42 grader eftersom det förstör dess näringsämnen. Det behövs inga tillsatser utan kan ätas som det är, på knäckemackan eller som toppning på din morgongröt. Mums!

3. Hampafröolja

Denna olja kallpressas och får efter tillverkning en vacker grön färg och en nötig smak. Eftersom oljan kallpressas bevaras alla näringsämnen, vilket gör att oljan liksom fröet, är naturligt rik på naturliga fettsyror omega-3 och omega-6. Oljan kan användas för invärtes och utvärtes bruk, men bör inte hettas upp. Vid upphettning förstörs näringsämnena i oljan.

Då hampa är naturligt rik på E-vitamin är oljan en mycket uppskattad hudvårdsingrediens. E-vitamin används bland annat för att skydda hudcellerna från fria radikaler och oxidativ stress. Det gör att hampafröolja med fördel kan användas i din hudvårdsrutin. Applicera en liten mängd olja i ansikte och dekolletage innan sängdags och låt oljan verka över natten. Vi är säkra på att du kommer märka av skillnad i din hud när du använder hampa hudvård.

4. Hampamjöl

Mjölet utvinns precis som proteinpulvret från skalade hampafrön och får därför en mycket hög proteinhalt. På grund av mjölets karaktär får det en rad olika användningsområden. Hampa är naturligt glutenfritt och gör därför att mjölet passar bra i matlagning och bakning för glutenintoleranta. Det går även bra att använda mjölet till att reda av soppor och såser. Hampa har en mycket mjuk smak och fungerar därav i de allra flesta maträtter.

5. Hampamjölk

Mjölken är precis som de andra typerna av livsmedel mycket näringsrikt och fullproppad med protein. Det är även väldigt lätt att göra själv hemma! Här nedan får du ett recept på hur du kan göra egen hampamjölk:

Ingredienser:

 •    2,5 dl hampafrön, skalade
 •    9 dl vatten
 •    1/2 tsk vaniljpulver
 •    1 krm salt
 •    2 msk honung (kan uteslutas)
 •    Nötmjölkspåse
  Instruktioner:
 1. Börja med att blötlägga hampafrön över natten. Har du gott om tid kan du låta dem ligga i blöt i upp till ett dygn.
 2. Sila vattnet och skölj av fröna.
 3. Lägg dem i en mixer eller matberedare och tillsätt övriga ingredienser.
 4. Låt blandningen mixas till dess att allt innehåll är finfördelat.
 5. Häll över blandningen i nötmjölkspåsen och låt vätskan rinna igenom i en skål.
 6. Häll upp i en flaska och förvara kallt. Håller i kylskåpet i upp till 5 dagar!

Hampa är en väldigt mångsidig ört som går att använda i flera olika typer av livsmedel. Det bästa med den är att det inte behövs några tillsatta ämnen eller

krångliga tillverkningsprocesser. Den fungerar att konsumeras precis som den är helt enkelt! Mer naturligt kan det inte bli.

Hampa hudvård

Hampa är en ört som använts långt tillbaka i tiden för sina mångsidiga egenskaper och näringsrika innehåll. Egentligen är hampafröet som används vid tillverkning av livsmedel inte ett frö, utan en frukt.

Hampa är naturligt rik på E-vitamin, kalium, fosfor och magnesium. Dessutom innehåller växten två essentiella fettsyror: omega-3 och omega-6. Vid tillverkning sker processen utan upphettning vilket gör att dessa näringsämnen stannar i den färdiga produkten.

Ett livsmedel som innehåller hampa är hampaproteinet. Det är helt fritt från tillsatser och har samtliga näringsämnen bevarade. Denna produkt lämpar sig väl för den som är vegetarian eller har en känslig mage.

Atypical innehåller hampa som återfuktar och ger elasticitet till huden
Hampa återfuktar och ger elasticitet till huden, kroppskräm Atypical.