Vår bästa ansiktstvätt 2024 – Italiensk hudvård

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa ansiktstvätt - Visste du att rengöring är den vanligaste och viktigaste delen i en hudvårdsrutin? När vi tvättar ansiktet avlägsnas rester av smink, döda hudceller och bakterier som har fastnat på hudens yta under dagen.

Det finns flera olika sätt att rengöra ansiktet på. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om ansiktstvätt.

Redaktionen tipsar

Varför är det viktigt med en bra ansiktstvätt?

Det finns fler än en anledning till att du alltid bör rengöra och tvätta ditt ansikte efter en lång dag eller natt. Rengöring bör ske både på morgon och på kväll för att uppnå bäst resultat. En ansiktstvätt kan innefatta rengöring med lotion, kräm eller tvål. Men varför bör vi tvätta ansiktet? Och vad händer om vi inte gör det?

Bakterier

Bakterier finns överallt. Därför är det viktigt att tvätta händerna och hålla en god hygien. Det är vanligt att bakterier hamnar på, i och kring smink. Speciellt utsatta är sminkborstar och andra tillbehör som du rör vid dagligen. Bakterierna kommer från döda hudceller som lossnar vid användning i ansiktet. Om dessa inte rengörs ordentligt på samma sätt som du rengör ditt ansikte, kan det bidra till utbrott i form av akne och finnar.

Orenhet och utbrott orsakade av bakterier är vanligt om du undviker ansiktstvätt. Huden kan kännas fet och glåmig, vilket beror på ett överflöd av bakterier och döda hudceller på ytan. Var noga med ansiktstvätt med någon form av rengöring, så undviker du att drabbas av blemmor och akne.

Döda hudceller

Vår hud består av hudceller som har en begränsad livslängd. När de dör hamnar de på hudens yta och kan upplevas som fjällig och torr hud. Om de döda hudcellerna inte avlägsnas genom ansiktstvätt kan de orsaka bakterietillväxt och en känsla av orenhet.

Vid daglig tvätt av ansiktet avlägsnas bland annat döda hudceller och hjälper huden att bilda nya friska celler. Det bidrar till en fräsch lyster och en stark hudbarriär.

Förhindrar fina linjer och rynkor

Ansiktstvätt är viktig, inte bara för att hålla huden ren och fräsch. Under dagen utsätts huden i vårt ansikte för diverse fria radikaler och toxiner från bland annat föroreningar och avgaser. Om dessa får ligga på hudens yta kan de skada och försvaga hudens naturliga barriär. Det kan bidra till en hud som känns torr, glåmig och oelastisk. Därför är det viktigt att tvätta ansiktet morgon och kväll, så att skadliga partiklar avlägsnas från hudens yta.

Med rätt produkter för din ansiktstvätt kan du undvika att få fina linjer och rynkor i förtid. Vid rengöring av huden i ansiktet är det därför viktigt att inte använda vanlig tvål som kan verka uttorkande och störa hudens naturliga pH-värde. Det finns både ansiktsrengöring och ansiktsvatten som verkar för att behålla och stärka hudens naturliga balans. Det naturliga pH-värdet för ansiktet i huden är 4,5–5,5 och det är viktigt att dina rengöringsprodukter inte ligger under detta värde. Skulle du tvätta ansiktet med till exempel en vanlig tvål, skulle den torka ut huden vilket kan leda till besvärlig torrhet. Det skulle även kunna skapa en obalans där huden producerar mer talg för att kompensera, vilket leder till en ond cirkel av fet hy som kan vara svår att bli av med.

5 vanliga misstag vid ansiktstvätt

Det kan väl inte vara så svårt att lyckas med att tvätta ansiktet? Faktum är att det finns flera vanliga misstag som många gör vid rengöring. Men lika lätta som de är att göra, är de att korrigera. Nedan listar vi fem misstag som många gör vid ansiktstvätt, så att du vet vad du bör undvika.

1. Du tvättar huden för ofta

Att tvätta ansiktet är väsentligt för att hålla huden stark, frisk och fräsch. Men det betyder inte att det är bra att tvätta huden för ofta! Förutom det faktum att huden i ansiktet är känslig, har den även självförsörjande processer. Dessa processer kan störas av för mycket ansiktstvätt. Det beror på att alla de goda bakterierna och oljorna som förser vår hudbarriär med rätt näring försvinner tillsammans med bakterier och döda hudceller vid rengöring.

Därför bör du inte tvätta ansiktet mer än två gånger om dagen. Annars finns risken att hudens naturliga pH-värde rubbas och försvagar hudbarriären. Det kan orsaka uttorkning och hud som upplevs oelastisk. Dessutom kan huden få utbrott i form av blemmor och akne. Kom därför ihåg att det är viktigt att tvätta huden, men inte alltför ofta.

2. Du har för hög temperatur på vattnet

Visst är det härligt med en riktigt varm, het dusch på vintern? Det är faktiskt väldigt många som duschar varmt för att få upp temperaturen efter en dag i snön. Men du bör vara försiktig och sluta duscha varmt. Varmt vatten har en tendens till att tömma hudens naturliga fuktreserv i hudbarriären.

Därför är det viktigt att du istället tvättar ansiktet med ljummet vatten. Behöver du få upp temperaturen i kroppen, värm en vetekudde och ta på dig varma kläder. Din temperatur kommer återställas på nolltid!

3. Du använder fel rengöringsprodukter

Det är viktigt att du väljer produkter som är anpassade för dig och din hudtyp. Men något som många inte tänker på när det kommer till ansiktsrengöring är att det finns flera olika typer av rengöring beroende på ändamålet. Idag finns många sminkprodukter som håller sig kvar i ansiktet under en hel dag utan några konstigheter. Dessa produkter är vanligtvis även otroligt svåra att tvätta bort med vanlig rengöring. Oftast behövs både rengöring, ansiktsvatten och wipes. Speciellt om du använder en vattenfast maskara och eyeliner.

Du vill helst undvika att gnugga huden för hårt eftersom det kan bidra till både smärta och irritation i området. Med en ögonmakeup-remover kan du smidigt få bort sminket runt ögonen så att du slipper gnugga vid den känsliga huden kring ögonen.

4. Du peelar aldrig huden

Med en ansiktsrengöring och efterföljande ansiktsvatten kan du få bort diverse slaggprodukter från smink och smuts som lagt sig på hudens yta. Men för att rengöra huden på djupet behöver du även lägga till en peeling.

En peeling rengör hudens djupare lager och hjälper den att avlägsna toxiner och gifter som lagras där. Var alltid noggrann med att välja en peeling som fungerar för dig och din hudtyp eftersom denna typ av produkt vanligtvis är starkare än andra rengöringsprodukter.

Peeling av ansiktet bör inte göras varje dag utan räcker att utföras en till två gånger i veckan.

5. Du återfuktar inte efter ansiktstvätt

Det finns inte mycket som slår känslan av ett rengjort ansikte! Men du får inte glömma bort att huden behöver fukt och näring efter rengöring. Vattnet ihop med rengöringsprodukter sköljer effektivt bort slagg, bakterier och döda hudceller men tar även bort hudens naturliga fukt och oljor som ligger på ytan.

Genom att alltid smörja in ditt ansikte med en bra, fuktgivande kräm kan du förhindra torr och glåmig hud. Dessutom bidrar en återfuktad hud till minskad risk att huden åldras i förtid. Använd gärna en återfuktande ansiktskräm som verkar på flera nivåer, med aktiva ingredienser och anti-aging egenskaper.

Ansiktstvätt kan man göra med vanligt vatten, men för att ta bort smink och smuts är en rengöringsprodukt, bäst. Aleppotvål rengör men lindrar och motverkar även hudproblem.
Ansiktstvätt kan man göra med vanligt vatten, men för att ta bort smink och smuts är en rengöringsprodukt bäst. Aleppotvål rengör men lindrar och motverkar även hudproblem.