Kroppsrengöring – Välj rätt för din hud

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Kroppsrengöring - Vi är ofta väldigt noga med vilken hudvård vi väljer och använder i ansiktet. Det ska vara rätt produkt till våra behov, beroende på vilken hudtyp vi har. Men när det kommer till resten av huden är vi inte lika noga med vad vi använder. Oftast kan det bli att man använder en vanlig tvål som är uttorkande och har noll återfuktande egenskaper.

Men även övriga kroppen har olika typer av behov när det kommer till hudvård. Det är inte bara ansiktet som behöver näring, återfuktning och exfoliering. Men hur ska man egentligen veta vilken typ av kroppsrengöring som är rätt? I det här inlägget tar vi upp det du behöver veta för att lyckas med din kroppvårdsrutin!

Redaktionen tipsar

Varför är rätt kroppsrengöring viktigt?

Vi har alla olika typer av hud, med olika behov. Men något som är vanligt förekommande hos många av oss är torr och livlös hud. Torr hy kan visa sig i form av hudflagor, kliande -eller irriterade områden. Därför är det viktigt att välja en snäll rengöring. Vanliga tvålar kan ofta vara väldigt uttorkande med mycket parfym och omilda ingredienser. Det gör inte saken bättre för vår hud, tyvärr.

En bra rengöring bör vara mild med återfuktande egenskaper. Oavsett din hudtyp är det alltid bra med vårdande produkter som ger återfuktning och stärker din hudbarriär. På så vis kan du vara säker på att din hy inte blir torr av rengöringen.

Olika typer av hud har olika behov

Som sagt – alla har vi olika typer av hud med olika typer av behov. Men hur vet vi vad vår hud behöver? Vilken kroppsrengöring passar just din hudtyp? Här nedan går vi igenom olika hudtyper som kräver olika former av rengöring. Fundera på vilken som passar bäst in på din hud!

Torr hud

Ingen vill gå runt med fnasig hud, oavsett vilken kroppsdel det gäller. Det kan vara både irriterande, kliande och allmänt olustigt. Därför är det viktigt att när du väljer kroppsrengöring, letar efter produkter med ingredienser som är skonsamma och återfuktande. Rengöringskräm är en typ av rengöring som passar den med torr hy. Den är vanligtvis lite krämigare i konsistensen och rikare på vårdande ingredienser som vitamin A, B1 eller E. Tvål är ofta boven i dramat när det kommer till uttorkad hy, men en rengöringskräm innehåller vanligtvis ingen tvål. Därför skulle det vara ett bättre alternativ för dig som lider av torr hud.

Glåmig hud

Oavsett orsak till glåmig hy är det ett vanligt fenomen som många lider av. Det kan finnas många anledningar till varför man har glåmig hy, men det vanligaste är dåliga kostvanor och vitaminbrist. Tre saker är viktiga när du upplever glåmig hud:

  1. Drick mer vatten, se till att äta mycket frukt och grönt för att hjälpa kroppen inifrån.
  2. Rensa bort döda hudceller från kroppens yta med peeling eller exfoliering. På så sätt hjälper du huden att återskapa nya, friska celler. Din hy kommer få bättre lyster, kännas mjukare och se mer hälsosam ut.
  3. Hjälp huden att återfuktas utifrån med en bra återfuktande kräm.

Ett tips om du lider av glåmig hud är att testa torrborstning. Denna metod har använts långt tillbaka i historien och har flera kända hälsofördelar. Torrborstning får igång blodcirkulationen och hjälper lymfsystemet att komma igång. Avsluta torrborstningen med att smörja in huden med en återfuktande hudkräm.

Känslig hud

För den som har känslig hud kan eksem, allergi och väldigt torr hud vara vanligt förekommande. De med känslig hy kan ha provat många typer av kroppsrengöring som inte fungerar utan gör symptomen värre. För känsliga hudtyper kan det vara svårt att hitta en rengöring som fungerar och lindrar symptomen. Men oroa dig inte – trots att det kan vara svårt är det inte en omöjlighet att hitta rätt produkter. Det finns ett par saker man kan tänka på för att undvika att irritera huden.

Till att börja med är det bra att använda en rengöring utan stark doft. Helst ska rengöringen vara helt parfymfri. Ord som beskriver innehållet bör vara: fyllig, skonsam och mjukgörande. Ekologisk, naturlig hudvård kan också vara ett alternativ för dig som har eksem. Ibland kan huden reagera på vissa ingredienser som inte är naturliga. Ett annat tips är att vara försiktig eller helt undvika kroppsrengöring som har exfolierande effekt. Använd endast produkter med naturligt förekommande pH-balanserade ingredienser. Dessutom kan det vara bra att välja en rengöring som har någon typ av växtbaserad olja i sig. Till exempel BIO+ lugnande dusch- och badrengöring med linolja från Vagheggi. Mandelolja och avokadoolja är två andra oljor som gör underverk för känslig hy. Se till så att ingredienserna är så naturliga som möjligt och undvik tunga aromer eller alkoholbaserade kroppsrengöringar.

Avsluta alltid din kroppsrengöring med att smörja in dig med en vårdande kräm för att lugna din känsliga hud.

Oljig hud

De som lider av torr eller känslig hy kan nog lätt tro att oljig hy är mer önskvärt. Men så behöver nödvändigtvis inte vara fallet. De som lider av oljig hy har ofta problem med olika typer av utslag och blemmor som kan vara smärtsamma. Därför är det viktigt att även ta hand om oljig hud med rätt kroppsrengöring.

De som lider av oljig hud har en tendens att duscha oftare eftersom huden ger dem känslan av att vara orena. Vid rengöring används ofta alkoholbaserade produkter, vilket faktiskt har motsatt effekt för den med oljig hudtyp. Alkoholen har en tendens att öka kroppens oljeproduktion – och det vill vi definitivt inte. Vår hud producerar talg utefter vår genetiska komposition och våra hormoner, inte för att huden nödvändigtvis är oren. Därför behöver den med oljig hud satsa på kroppsrengöring som har en lättare, skonsammare, exfolierande effekt. En rengöring med dessa egenskaper kommer hjälpa huden att avlägsna döda hudceller för att undvika utslag och blemmor. Leta efter ingredienser som mint, lavendel och vitamin C. Vi rekommenderar Rehydra Bamboo peeling gel från Vagheggi. En skonsam och renande kroppsskrubb som hjälper huden att få tillbaka sin balans.

Ge din kropp lite extra omtanke

Rätt kroppsrengöring kan vara riktigt härligt. Ge din kropp samma omtanke som till ansikte. Det är du värd!

Kroppsrengöring med en skön dusch/badgel gör gott för kropp och sinne. Bio+med linolja.
Kroppsrengöring med en skön dusch/badgel gör gott för kropp och sinne. Bio+med linolja.