Vitamin E olja – Gör Din Hud Vacker

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Vitamin E olja är känd för sin reparerande effekt och är därför en välanvänd ingrediens inom hudvård. Oljan hjälper till att hålla din hud återfuktad och mjuk, samtidigt som vitamin E skyddar dina celler mot yttre påverkan.

I det här inlägget hittar du fler fördelar med att använda vitamin E olja!

Redaktionen tipsar

Vad är vitamin E?

Det är väl lätt att slänga sig med beteckningar på vitaminer hit och dit. Men vad är egentligen vitamin E? Och vad används det till?

Till att börja med är det viktigt att nämna att vitamin E inte är ett vitamin, utan åtta olika vitaminer: Fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler. Dessa förekommer naturligt i kost som vi äter, men de finns även som kosttillskott. Det är nödvändigt att få i sig tillräckligt med E-vitamin för vår hälsa och för att kroppen ska fungera normalt. Vitamin E behövs för att skydda cellerna, öka syreförsörjningen till musklerna, motverka inflammation samt stärka blodets röda blodkroppar.

Vitamin E är även en antioxidant. Antioxidanter är kemiska föreningar som motverkar att cellerna drabbas av oxidering. Oxidering inträffar när cellen utsätts för exempelvis fria radikaler som finns i luften vi andas. Fria radikaler kan skada cellen och dess DNA. Detta kan leda till flera tråkiga biverkningar, men som tur är finns det sätt att skydda sig. Ett av dessa sätt är genom att använda sig av antioxidanter. Antioxidanter finns i både mat och hudvårdsprodukter och är mycket populära i de flesta skönhetssammanhang. Det beror dels på dess omtalade effekt av att skydda och bevara cellerna.

E-vitamin återfinns i råvaror som frön, gröna bladväxter, ägg, fullkornsprodukter samt mjölk. I hudvårdsprodukter används vitaminet oftast för att berika produkten med dess reparerande egenskaper, men även för att förhindra produkten från att oxidera (härskna).

E-vitamin olja är bra vid:

 • Hudbristningar – På grund av oljans mjukgörande egenskaper och förmåga att skydda celler från skador är den perfekt för att motverka hudbristningar. Detta gäller för bristningar som uppstår på grund av töjning, alltså vid graviditet eller snabb viktuppgång. Oljan hjälper inte mot bristningar orsakade av hormonell obalans.
 • UV-strålar – Vitamin E kan skydda dig mot solens UV-ljus! Vitaminet absorberar strålarna naturligt och skyddar huden från att bli solsvedd. Det är därför många solskydd innehåller vitamin E som kompletterande ingrediens.
 • Leverfläckar – Leverfläckar som uppstår med åldern kan ha att göra med flera olika faktorer. De kan uppstå som ett svar på att huden är solskadad eller på grund av hormonell obalans. Men något gemensamt för alla typer av leverfläckar är att de innehåller extra mycket pigment som ger leverfläckarna sin mörka färg. Vissa menar att vitamin E olja kan hjälpa till att minska pigmentet i denna typ av leverfläckar. För att minska pigmentet skall du massera in oljan regelbundet på det område som är utsatt. Men tänk på att det kan krävas lite tid innan du ser resultat.
 • Torra naglar – E-vitamin olja har mjukgörande effekt som är perfekt för torra och trasiga naglar. Smörj in hela nageln samt nagelbandet morgon och kväll för att få bättre kvalité.
 • Torrt hår - Torrt och livlöst hår? Vitamin E kan råda bot på de mest kluvna hårtopparna! Blanda en hårinpackning med några droppar av vitamin E olja och kokosolja. Massera in i hårbotten och sedan ut i dina toppar. Lämna i håret i cirka 30 minuter innan du sköljer ur.
 • Torr hud – Vitamin E är mycket återfuktande och har en reparerande effekt. Upplever du torrhet kan det innebära att din hudbarriär är i obalans. Genom att använda vitamin E olja eller produkter som innehåller vitamin E kan du hjälpa huden att återfå sin lyster. Vitamin E är både skonsam och lugnande för torr hud.
 • Torra läppar – Med lugnande och regenererande egenskaper är vitamin E perfekt för att använda på torra läppar. Leta efter läppvård som innehåller vitamin E för att råda bot på dina torra och nariga läppar.
 • Hämma fina linjer och rynkor – Vitamin E är en populär och välkänd ingrediens i många typer av hudvårdsprodukter. Det beror på dess skyddande och reparerande egenskaper. Vitamin E bidrar till att dina celler håller sig friska och starka genom att skydda dem mot fria radikaler och oxidativ stress. Det innebär att det är en fantastisk anti-aging produkt för mogen hud.

Som du kan se finns det flera olika anledningar till att använda vitamin E i din dagliga skönhetsrutin. Det går att använda vitamin E både genom oralt intag, eller genom att applicera vitamin E direkt på huden i form av olja eller kräm. Det går inte att förtära vitamin E olja som ska användas till hud eller hår. Denna typ av vitamin E är alldeles för koncentrerad och skulle kunna orsaka diarréer och yrsel om det intas.

Därför är det viktigt att du alltid använder produkter som är utvecklade för respektive användningsområde. Vitamin E olja bör endast användas för utvärtes bruk om inget annat sägs på produktens beskrivning.

Använd E-vitamin i din hudvårdsrutin

Så hur nyttjar du bäst vitamin E oljans egenskaper? Här nedan ger vi dig tips på hur du kan införliva den i både din morgon- och kvällsrutin.

Morgon

Eftersom vitamin E skyddar din hud mot yttre åverkan är den perfekt att applicera på huden under morgonen innan du ger dig ut. Yttre åverkan kan innebära allt ifrån avgaser till toxiner och skadliga UV-strålar. Du behöver nödvändigtvis inte använda ren E vitamin på huden, utan produkter som innehåller denna ingrediens, exempelvis: rengöring, ansiktsvatten eller krämer.

Kväll

När vi sover får kroppen tid till att reparera sig och detsamma gäller för din hud. Under natten får huden tid på sig att ta till sig tyngre produkter och möjlighet att suga åt sig av dess näringsämnen. Därför är det perfekt att använda vitamin E olja precis innan du går och lägger dig. Använd exempelvis oljan direkt på din hud eller välj en nattkräm eller ansiktsmask som innehåller vitamin E.

Vitamin E effekter på huden

Så vad har vitamin E för direkt resultat på huden? Här nedan tar vi upp de mest uppskattade effekterna av att använda vitamin E regelbundet.

 • Vitamin E skyddar hudens celler från fria radikaler som orsakas av föroreningar, cigarettrök och UVA/UVB-strålar.
 • Stärker hudens naturliga barriär och hjälper till att balansera cellernas fuktnivåer.
 • Har anti-inflammatoriska effekter vilket kan bota och lindra akneutbrott.
 • Bidrar till en mjuk och återfuktad hud som känns elastisk.
 • Har ett naturligt skydd mot solens skadliga UV-strålar och hjälper därför mot att utveckla pigmenteringar och rynkor.
 • Hjälper hudens naturliga kollagenproduktion, vilket leder till minskad utveckling av rynkor.

Sammanfattning

Vitamin E är mer än bara ett vitamin, det är även en antioxidant som skyddar kroppens celler från oxidativ stress orsakad av föroreningar. Vitaminet ser till så att flera viktiga funktioner i kroppen fungerar korrekt, men det är på grund av dess regenererande effekter som gör att det är så populärt att använda i hudvård. Vitamin E är en mycket uppskattad ingrediens i diverse skönhetsprodukter på grund av dess skyddande och mjukgörande egenskaper. Det går att använda vitamin E olja direkt på huden, eller genom att använda produkter som innehåller ingrediensen. Vitamin E olja bör inte intas oralt om inget annat står på förpackningen.

Vitamin E har antioxidanta och skyddande egenskaper. Omslut kroppen med dessa härliga kroppskrämer Paradise Fragrance.
Vitamin E olja har antioxidanta och skyddande egenskaper. Omslut kroppen med dessa härliga kroppskrämer Paradise Fragrance.