Eteriska oljor – Bäst produkt för dig – 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 94 Reviews on ProvenExpert.com

Du har säkert hört talas om de eteriska oljorna tidigare, även om du aldrig har använt dem själv.

Eteriska oljor är ett samlingsnamn på flera slags oljor från växter och örter som destillerats. Essensen från växterna görs sedan till en högkoncentrerad olja du kan använda på olika sätt. På grund av dess höga koncentration kan de vara väldigt kraftfulla. Därför är det viktigt att veta hur du använder dem.

I det här inlägget ger vi dig allt du behöver veta innan du börjar använda dessa oljor.

Redaktionen tipsar

Eteriska oljor, mer än bara väldoftande

Dessa oljor har använts av människor sedan flera hundra år tillbaka. Men det är först på senare år som de har blivit mer populära även här. Du har säkert stött på begreppet ”aromaterapi” när du bokat massage på salong. Aromaterapi är ett av det mest kända sättet att använda den eteriska oljan på. Aromaterapi betyder ”läkning vid doften”. Under behandlingen använder massören olja efter önskemål och behandlar sedan klienten därefter.

Oljan utvinns bland annat från örter, rötter, blommor, träd, frukt och bark. Oljan är själva doftessensen som skyddar växten i sitt naturliga klimat från skadeinsekter, sjukdom och miljöpåverkan. Det finns fler än ett sätt att framställa eteriska oljor på, de två vanligaste är genom vatten/ångdestillering eller pressning.

Det som avgör vilken metod som tillämpas är vilken växt som används vid tillverkning av oljan. Till exempel sker vatten/ångdestillering vanligtvis vid framställning av eterisk olja från frön, rötter, ved, blad och blommor. Men med citrusfrukter sker framställning via pressning. Pressningen som utförs är en så kallad kallpressning. Det innebär att frukten aldrig hettas upp över en viss temperatur, vilket gör att viktiga vitaminer och mineraler är kvar i oljan.

När vi känner doften från eteriska oljor skickar vårt nervsystem signaler till vårt limbiska system i hjärnan. Beroende på vilken doft du förnimmer svarar hjärnan med att frigöra hormoner, dopaminer eller liknande. Exempelvis är lavendel en populär eterisk olja med en avslappnande effekt.

Flera användningsområden för eteriska oljor

Eteriska oljor är inte bara en central del i aromaterapi utan används även för andra syften. Oljan används bland annat som ingredienser i hudvård: serum, ansiktskräm och body lotions. Men även i andra produkter som parfymer och tvålar. Det finns helt enkelt en oändlig uppsättning av dofter och produkter där eteriska oljor står för doften.

Men hur du använder dem själv är en annan historia. Här nedan går vi igenom vad du kan göra med oljan.

Doftspridning

Ett av de vanligaste användningsområdena är doftspridning. Ofta förekommande i spabehandlingar, på yoga-retreats och andra forum där man önskar få en avslappnande effekt. Många använder även doftspridning i hemmet för att råda bot på unken doft eller bara för effektens skull.

Det går bra att göra doftspridningen på olika sätt, så länge du är försiktig och följer anvisningarna över hur mycket olja du ska använda. Det finns speciella doftspridare som du kan placera i ditt hem. De sköter doseringen automatiskt. Men du kan även applicera lite olja på vanliga bomullstussar och placera runt om där du bor. Har du istället behovet av att njuta av doften mer lokalt, är det enklaste sättet att droppa någon droppe i handflatan och andas in. Ta det dock försiktigt första gången. Ångorna kan ge en kraftig reaktion.

Lokalt på kroppen

Många som använder eteriska oljor gillar att applicera dem på olika delar av kroppen. Vanligast är hjässan, bakom öronen, i nacken eller tinningen.

De är även vanliga att använda vid massage. Oljan kan ha en lugnande och avslappnande effekt på kroppen, vilket kan vara en bra kombination vid massage. Vissa oljor kan även användas för svalkande och muskelavslappnande effekter, exempelvis pepparmint.

Förutom detta är det många skönhetssalonger som använder eteriska oljor vid behandling av fötter. De droppar några droppar i fotbadet innan behandlingen för att avlägsna dålig lukt. Detta går också bra att göra hemma själv. Vissa oljor kan även återuppliva ofräsch och torr hud på dina fötter.

Det är även vanligt att oljorna används till att behandla diverse hudtillstånd. Eftersom oljan har en sammandragande effekt passar den bra till fet och oljig hud med akneproblematik. Den eteriska oljan har en lystergivande effekt som får din hud att se friskare ut! På grund av dess egenskaper är den många gånger en vanlig ingrediens i traditionell hudvård.

Om du planerar att använda eteriska oljor på din kropp finns det saker att ta hänsyn till:

  • Om din hud är känslig och du får irriterad hud kan outspädd, högkoncentrerad eterisk olja vara för stark. Späd ut oljan med någon annan typ av olja, exempelvis avokado -eller olivolja, innan du applicerar den på huden.
  • Undvik kontakt med ögonen.
  • Testa dig fram. Vissa sätt är bättre än andra och du vet först när du har testat vad som fungerar för just dig.
Invärtes

Eftersom dessa oljor är en 100% ren och naturlig produkt som utvinns från växtriket går det bra att förtära oljan. Då oljan är koncentrerad är den väldigt kraftfull, därför är det viktigt att inte använda mer än någon droppe när du vill smaksätta din mat. Det är vanligt att oljan används som smaksättare i till exempel glass, te och andra maträtter.

Tänk på att inte använda eteriska oljor om du har problem med matsmältningen. Om så är fallet är det bättre att använda oljan genom att applicera den lokalt på kroppen eller genom inandning.

Var försiktig

Har du för avsikt att använda dessa oljor för att förbättra din hälsa är det väsentligt att oljan du köper är ekologisk. När oljan är ekologisk kan du vara trygg med att växterna är odlade utan hälsofarliga bekämpningsmedel. Eteriska oljor av hög kvalité är alltid fria från tillsatser och syntetiska ämnen och består bara av ingredienser från växtriket.

Det är vanligt förekommande att oljorna marknadsförs som ”rengörande och hälsofrämjande” trots att de inte alls är det. Vissa leverantörer är inte noga med kvalitén vid tillverkning och det är vanligt att oljan späds ut med fyllnadsingredienser. När oljan späds ut med kemiska tillsatser förlorar den sin effekt. En billig, utblandad produkt har inga hälsofördelar på kroppen. Därför är det viktigt att du alltid ser över innehållsförteckningen när du beställer dina produkter. Välj en trovärdig leverantör.

Olja av hög kvalité uppfyller flera krav: val av frö, jordmån, framställningsmetod, odlingsteknik, klimat och sättet som växten skördas på. Om dessa inte uppfylls korrekt kan den naturliga essensen i oljan rubbas och resultera i en mindre kraftfull olja.

Eteriska oljor i serum från Vagheggi.

Viktiga fakta om eteriska oljor

  1. Oljorna är kraftfulla produkter som ska användas med försiktighet. Några droppar kan räcka och även det kan vara för mycket för vissa. Skrid försiktigt fram vid användning och avsluta användning vid reaktion. Tänk på att oljan aldrig får komma i kontakt med slemhinnor eller ögon.
  2. Var försiktig innan du använder oljorna och vet med dig att du kommer vistas i solen. Eteriska oljor verkar nämligen fotosensibiliserande, vilket innebär att de kan påskynda pigmentering i din hud där du applicerat oljan. Det gör huden extra känslig för UV-strålar. Se därför till att undvika solen och använda solskyddskräm om du har applicerat en eterisk olja på din hud.

Det är vanligt att oljorna förändras i konsistensen om de utsätts för kyla. Det är inte något att oroa sig för utan innebär egentligen att oljan är av hög kvalité och har rätt innehåll. När äkta eterisk olja blir nedkyld kristalliserar den sig, men återgår i sin flytande form vid temperaturer mellan 20–25 grader.

Eteriska oljor är essensen ur örten eller blomman. Eterisk geraniumolja får igång cirkulation och är fettlösande i Body kroppskräm.
Eteriska oljor är essensen ur örten eller blomman. Eterisk geraniumolja får igång cirkulation och är fettlösande i Body kroppskräm.