Serum – Våra bästa serum 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Serum - De flesta skönhetsbutiker har ett fantastiskt utbud av hudvårdsprodukter. Ansiktskräm, serum för ansiktet, ansiktsmasker, dagkrämer, nattkrämer, ansiktsserum, återfuktande krämer, ansiktstoners och mer. Det finns en hel uppsjö av produkttyper och det kan nästa bli övermäktigt att hålla rätt på alltihop. Det går så klart att navigera i det här och alla produkttyper har sina funktioner, styrkor och svagheter. Allt går ut på att hålla din hud ungdomlig och frisk.

Två av de viktigaste produkttyperna är serum för ansiktet och återfuktande ansiktskrämer. När du åldras förlorar huden sin förmåga att reparera och regenerera sig. Då kan det vara bra att börja använda serum och ansiktskrämer dagligen. Helst redan vid 30-års åldern. Det är dock aldrig för sent att börja.

Här går vi igenom vad som skiljer serum för ansiktet och ansiktskräm åt, hur du applicerar dem och om du kan välja bästa serum eller bästa ansiktskräm för dig.

Redaktionen tipsar

Serum - koncentrerad hudvård

Det är en koncentrerad hudvårdsformel med kraftfulla aktiva ingredienser. Det finns olika serum som riktar sig mot olika sorters problem. Du kan hitta de som är rika på C-vitamin och E-vitamin, som får din hud att kännas len och smidig. Du kan också hitta alternativ som gör huden ljusare eller AR serum som är inriktade på vissa aktiva ingredienser. Produkter rika på hyaluronsyra används för att bekämpa tecken på åldrande genom att ge en fuktgivande ’boost’ till huden.

Serum består av små molekyler som har lätt att tränga djupt in i huden. Det hjälper huden att läka från insidan, eftersom lagren innanför överhuden (epidermis) behandlas. Serum är tillverkade av vattenlösliga ingredienser och är perfekta för människor med fet hy. Personer med akne kan ofta minska problemet med ett ansiktsserum.

Vid tillverkning av serum, avlägsnas mycket vätska under processen. Det ger en hög koncentration av aktiva ingredienser som kan fräscha upp huden bara på några veckor. Koncentrationen av aktiva ingredienser kan vara så hög som 70%.

Hur applicerar man ett ansiktsserum?

Börja med att tvätta ansiktet noga. Använd ansiktsrengöring för att se till att huden verkligen är ren när du applicerar serumet.

Om du har känslig- eller aknebenägen hud, bör du vänta tills din hud är helt torr. Personer med hudsjukdomar som eksem eller rosacea bör undvika att applicera serum på drabbade områden om inte huden är torr.

Serumet tränger igenom hudlagren lättare om huden är våt. Har du känslig hud, och serumet snabbt tränger igenom hudens lager, kan det leda till hudirritation. Har du känslig hud bör du istället vänta tills huden är torr. Detta sänker penetrationstakten och gör det lättare för din hud att absorbera serumet.

Så här applicerar du serum efter ansiktsrengöring:

  1. Ta en liten mängd på fingertopparna. Du behöver mycket lite, så var försiktig med hur mycket du tar. För mycket kan torka ut huden.
  2. Klappa försiktigt in serumet på ansiktet med fingrarna. Låt bli att gnugga, gnida eller att använda en svamp.
  3. Du kan använda en massageroller av hög kvalitet på huden efter att du har applicerat ditt ansiktsserum.

Kom ihåg att noggrant läsa vad serumet gör innan du köper produkten. Många ansiktsserum är inriktade mot specifika delar av ansiktet.

Ansiktskräm- Fuktgivande hudvård

En ansiktskräm är mycket tjockare än ett serum. Serum absorberas snabbt av huden. En fuktkräm absorberas långsammare och innehåller fuktighetsbindare, även kallade ”emollients”.

Fuktighetsbindare är olje- eller fettbaserade ingredienser som hjälper fuktkrämen att tjockna och ger mer fukt till huden. Fuktkrämer är rika på både fuktighetsgivare (humectants) och fuktighetsbevarare (occlusives). Fuktighetsgivare återfuktar huden och fuktighetsbevarare hjälper huden att behålla fukten.

Ansiktskrämer är formulerade för att ta itu med olika problem, beroende på din hudtyp. Om du har fet hud kan du hitta en ansiktskräm som hjälper dig. Personer med torr hud, kombinerad hud och känslig hud kan alla hitta ansiktskrämer som fungerar för just dem.

Formlerna skiljer sig även för krämer ämnade för ansiktet och kroppen. Eftersom huden i ansiktet är mycket tunnare är ofta fuktkrämer för ansikte lättare än kroppskrämer.

Ansiktskrämer bör appliceras två gånger dagligen, en gång på morgonen och en gång innan du lägger dig.

Vad är skillnaderna mellan serum och ansiktskräm?

Serum och ansiktskrämer är som dag och natt. De är väldigt olika, men ändå behöver huden båda två om du vill ha frisk och smidig hud.

Här är fem saker som skiljer dem åt:

1. Sammansättning

Serum för ansiktet är lättare och tunnare än ansiktskräm, vilket gör det lättare för serum att tränga djupt in i huden.

Ansiktskrämer tenderar att vara tjockare. Eftersom ansiktskrämer kan ha ingredienser som smör och olja, blir det svårare för ansiktskräm att tränga djupt ner i huden. Hudkrämens primära funktion är att behålla fukt och få huden att kännas mjuk vid beröring.

En annan skillnad mellan serum och ansiktskräm är molekylernas storlek. Ansiktsserum har små molekyler, medan de flesta ansiktskrämer har större molekyler. De större molekyler gör att ansiktskrämer inte kan tränga ner lika djupt i hudens skikt.

2. Aktiva ingredienser

Den aktiva ingrediensen i serum är till för att läka huden. De flesta produkter innehåller upp till 70% koncentration av aktiva ingredienser.

Ansiktskrämer innehåller högst 10% aktiva ingredienser. Vissa kombinationskrämer, t.ex. solskyddsmedel kombinerat med fuktkräm, innehåller låga mängder aktiva ingredienser. Vill du ha omedelbar effekt ska du istället välja ett ansiktsserum.

3. Prisvärdhet

Om man jämför serum med de flesta ansiktskrämer, kan serum verka väldigt dyrt. Men serum är mycket drygt (du behöver bara några droppar per gång) så även en liten flaska serum är tänkt att räcka i månader.

Många använder alldeles för mycket serum per applicering, vilket (så klart) gör att det tar slut snabbare. Det är inte heller till någon vidare nytta. Att använda för mycket serum är inte bra för din hud. Det kan få huden att se uttorkad ut.

Serum är mycket dyrare jämfört med de flesta ansiktskrämer, men serum är mycket effektivt. Applicera sparsamt så hjälper du inte bara huden, du behöver heller inte köpa nytt lika ofta.

4.  Huvudsaklig uppgift

Serum för ansiktet och ansiktskräm har olika roller när det gäller hudvård. Ett ansiktsserum innehåller höga koncentrationer av ingredienser som antioxidanter, ingredienser mot åldrande, huduppljusande ingredienser, peptider och mer. AR serum riktar sig mot hudlagret under epidermis och läker huden inifrån.

En ansiktskräm, vanligtvis en fuktkräm, har i uppgift att återfukta huden, och att även behålla fukt i huden. Det hjälper huden att kännas frisk och hälsosam. Vissa ansiktskrämer innehåller även ingredienser som ger näring till huden. Ansiktskrämer fungerar också som en skyddande barriär för huden.

5. Effektivitet

Serum är känt för att vara mer effektivt eftersom det har hög koncentration av aktiva ingredienser. Men när serum används utan andra produkter, eller i för höga doser, kan serum påverka huden negativt. Det är för att serum även kan torka ut huden. Ansiktskrämer är mildare mot huden och kan användas dagligen.

Kan jag välja serum eller ansiktskräm?

Din hudvårdsrutin bör innehålla både serum och ansiktskräm. Ansiktskräm innefattar ett brett spektrum av produkter där fuktighetskräm är den allra mest använda ansiktskrämen. Serum och ansiktskräm bör användas tillsammans för att ge maximal effekt för din hud.

Applicera serum före ansiktskräm

Gör så här när du applicerar serum och ansiktskräm:

  1. Rengör ansiktet och applicera serumet
  2. Applicera ansiktskrämen när serumet börjar sjunka in

Du bör alltid applicera serumet före ansiktskrämen. Det gör att serumet kan sjunka genom överhuden och börja arbeta i de undre hudlagren. Sedan bildar ansiktskrämen ett lager av fukt på överhuden. På så vis stängs serumet in i huden. Serum och ansiktskräm ger mest nytta när de används tillsammans. Det är bäst att använda den här kombinationen av produkter direkt efter du duschat eller badat. Då är din hud fuktig och hudvårdsrutinen får större effekt.

Kom ihåg att serum och ansiktskrämer aldrig ska appliceras ovanpå smink. Det går dock bra att använda serum och ansiktskräm som bas innan du använder foundation och primer.

Använd både serum och ansiktskräm för bästa resultat!

Serum och ansiktskräm fyller båda en viktig funktion som näringstillskott som din hud inte bör vara utan. Applicerar du ett lager serum innan du stryker på din ansiktskräm både på morgonen och på kvällen, kommer din hud att se yngre ut, kännas mjukare och du hjälper den att bekämpa ålderstecken. Om du följer denna rutin två gånger dagligen, bör du se synliga resultat inom några veckor.

Din hud kommer att må och se bättre ut än någonsin!

Läs mer om ansiktsserum här!

Vad är ett ansiktsserum?

Till att börja med är serum inte en fuktkräm. Om du föreställer dig att din hudvårdsrutin är en trerätters måltid så är ansiktsserumet är huvudrätten och fuktkrämen är efterrätten. Först rengör du med en ansiktstvätt som passar din hudtyp. Bäst är ofta en mild rengöring som är skonsam. Genom att rengöra ditt ansikte så avlägsnar du smuts och föroreningar för att förbereda huden för näring som är nästa steg. Här kommer serum in i bilden. Det ger näring i form av specifika koncentrerade ingredienser. Beroende på hudens behov kan serum till exempel vara återfuktande, ge en ljusare hudton eller ha anti-aging egenskaper. Serum är oftast flytande men kan även vara gelbaserade. De tas upp lättare av huden och hjälper till att låsa in fukten. Fuktkrämen är det tredje och sista steget. Serum ersätter inte fuktkräm utan förbättrar fuktkrämens effekt och hjälper den att verka på djupet. Fuktkrämen bildar då inte bara ett lager på hudens yta utan återfuktar på djupet.

Serum skiljer sig även mycket från ansiktsoljor. Ansiktsoljor fungerar på ytan, är tjockare i konsistensen och tar längre tid att absorberas av huden. Serum är vattenbaserade, lättare i konsistensen och absorberas snabbt av huden.

Ett serum är en hudvårdsprodukt som används för att förebygga och förbättra huden i ansiktet. Egenskaperna i ett serum ser annorlunda ut än för en vanlig ansiktskräm. Till exempel är ett serum mycket lättare i konsistensen. Det beror på att ansiktsserumet är tillverkat för att lättare tränga ner i hudens lager. Molekylerna som bygger serumet är mycket mindre än i en vanlig ansiktskräm och går därför ner mycket lättare i huden. Ett serum innehåller vanligtvis aktiva ingredienser med kraftfulla egenskaper för att hjälpa huden att öka kollagenproduktionen och balansera fuktnivån. På lång sikt kan rätt produkt hjälpa din hy att minska tidiga ålderstecken och förebygga rynkor.

Skillnaden på serum och andra hudvårdsprodukter är att det är skapat för att tränga ner på djupet och stärka huden inifrån. Andra krämer och ansiktsvatten är tillverkade för att främst bidra med fukt på ytan. Därför är det viktigt att komplettera sin hudvårdsrutin med ett serum som även verkar på djupet.

Hur använder man det bäst?

För att nyttja de många fördelar som ett serum kan ge i din hudvårdsrutin är det viktigt att använda det på rätt sätt. Ett serum kan med fördel appliceras både på dagen och kvällen så länge inga andra råd ges (vissa produkter kan ha starkare, aktiva ingredienser som gör huden känslig för solljus. Då är det bäst att endast applicera inför natten). Vissa serum är starkt koncentrerade och då räcker det med att antingen ta det på morgonen eller kvällen. Rådgör alltid med din dermatolog om du är tveksam, i värsta fall kommer du märka att din hud reagerar.

Integrera serumet i din dagliga hudvårdsrutin. För att få ut mesta möjliga av produktens egenskaper ska du först rengöra huden med en bra rengöring. Applicera därefter serum på rengjord hud, glöm inte att inkludera hals och dekolletage. Massera mjukt in produkten i huden. Du kommer märka att serumet försvinner snabbt in i huden i jämförelse med dag -och nattkräm. Kom ihåg att alltid ta serumet efter rengöring och eventuellt ansiktsvatten, men innan dag- eller nattkrämen. Det beror på att de aktiva ingredienserna har egenskaper som förhöjer ingredienserna även i din mjukgörande kräm. När huden öppnar upp och tar in serumet banar det väg för nästa produkt att tränga djupare ner i hudens barriär och gör så att huden kan tillgodogöra sig de näringsämnena och vitaminerna lättare. Det är därför serumet är en väsentlig del i en hudvårdsrutin, det gör nämligen övriga produkter mer effektiva.

Välj produkt efter hudtyp

Det finns otroligt många serum på marknaden som lovar diverse resultat. Men med fel produkt för din hudtyp kommer du dessvärre inte märka av någon skillnad. Det är nämligen viktigare än man tror att använda rätt hudprodukter för rätt ändamål och hudtyp. Som till exempel serum mot pigmentfläckar. Därför tänkte vi ge en genomgång kring vilka aktiva ingredienser du bör leta efter beroende på hudtyp.

Aknebenägen hy

För dig som lider av en hy som är benägen för akne är det ett bra tips att välja en produkt med vitamin C. Det är en aktiv ingrediens är lugnande, inflammationsdämpande och har en inverkan på produktionen av kollagen. En annan bra ingrediens att håll utkik efter är retinol, en antioxidant som minskar inflammation. Zink är en potent ingrediens om du har lätt för att få finnar, ämnet lugnar nämligen irritation och hämmar oljeproduktionen. Har du väldigt fet hy kan salicylsyra vara bra att ha som aktiv ingrediens i ditt serum, det har nämligen som egenskap att lösa upp talg i porer.

Torr hy

Lider du av torr hy ska du hålla utkik efter en produkt som innehåller vitamin E. Vitamin E är nämligen en antioxidant som skyddar cellerna. En annan viktig ingrediens är niacinamid, denna ingrediens förbättrar hudens elasticitet genom att öka ceramidnivåerna. Upplever du att din hudton är ojämn kan glykolsyra tillsammans med andra aktiva ingredienser jämna ut hudtoner genom att försiktigt exfoliera huden. Tills sist är hyaluronsyra något att sträva efter om du har torr hy.

En av våra favoriter är BIO+ anti-oxidant age ansiktsessens från Vagheggi. En ekologisk produkt med organiska ingredienser som återfuktar torr hy.

Känslig hy

För känslig hy rekommenderar vi skonsamma antioxidanter. Det är viktigt att inte stressa en känslig hy med för aktiva, koncentrerade ingredienser. Leta efter grönt-te extrakt, ferulsyra och resveratrol. Dessa ingredienser fokuserar extra mycket vid att reparera huden under natten, hjälpa till att skydda huden under dagen och bekämpa fria radikaler.

Vi kan rekommendera Emozioni plus f för dig med känslig hy. De aktiva ingredienserna mildrar irritation och skyddar huden.

Det finns dessvärre inget som heter ”det bästa serumet”. Det beror på att det bästa serumet är olika för alla, eftersom vi har individuella hudtyper med olika behov. När du hittat ett serum som ger din hud det den behöver kommer det att vara det bästa för dig. Fundera på vilken typ av hud du har och välj sedan produkt därefter.

5 anledningar till att använda ett serum
  • Ett serum förhöjer effekten av övriga hudvårdsprodukter. Formulan i ett serum tränger lättare in i huden och gör det möjligt för efterföljande produkter att absorberas. Därför ska du alltid använda serum tillsammans med en dag- eller nattkräm.
  • Till skillnad från vanliga hudkrämer innehåller serum flera aktiva ingredienser i koncentrerat format. Oftast har de starkare verkningsgrad och du märker skillnad i din hy på både kort och lång sikt. Serum har lättare för att komma ner på djupare nivå i din hudbarriär och har därför större effekt på produktion av kollagen och återfuktning.
  • Rätt produkt kan hjälpa till att mildra hudsjukdomar som exempelvis rosacea och lugna rodnad i ansiktet.
  • De återfuktande egenskaper som de aktiva ingredienserna bidrar med förebygger torr hy och åldersrynkor. Serum kan aldrig få bort rynkor, men det kan återfukta din hy och förebygga att nya rynkor uppkommer.
  • Det återfuktar och skyddar huden. Oavsett om du använder serumet under dagen eller kvällen skapar det en skyddande barriär som hindrar föroreningar och andra gifter att tränga genom hudbarriären. Var dock noga med att komplettera med ett SPF med UV-filter.
Fördelar med serum

Serum har riktad effekt mot olika utmaningar. Din hud kan ha mer än ett problem som kräver uppmärksamhet. För att förbättra fördelarna med ett serum, välj ett som har en kombination av antioxidanter och retinol. Serum kan hjälpa till att minska pigmentering, rodnad och rynkor genom att penetrera huden på djupet och ge näring.

Använd ditt serum på rätt sätt

Det finns främst två sätt att integrera ett serum i din hudvårdsrutin:

1.         Droppa ansiktsserumet direkt på huden. Fokusera på kinderna, pannan, hakan och halsen. Massera försiktigt in ansiktsserumet i huden med cirkulära rörelser. Var försiktig runt det känsliga området under ögonen (huden är tunn där). Du bör därefter applicera en fuktkräm för att försegla alla näringsämnen i serumet.

2.         Den andra metoden är att ta en klick fuktkräm på baksidan av handen. Tillsätt ett par droppar serum och blanda. Applicera på ansikte och hals.

En tumregel är det bättre att använda ett lågkoncentrationsserum, särskilt antioxidantserum med vitamin C eller D.  Lågkoncentrationsserum kan ta lite längre tid innan de visar resultat jämfört med ett serum med högre koncentration, men lågkoncentrationsserum är ofta stabilare och effektivare på längre sikt. Serum tar i genomsnitt cirka sju veckor att visa resultat. Hos yngre personer kan man ofta se resultat långt före sju veckor.  Använd serum två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen för bästa resultat.

Olika typer av serum
Anti-aging serum

Om det används regelbundet kan anti-aging serum vara effektivt mot rynkor, fina linjer och andra tecken på åldrande. Anti-aging är inte bara för kvinnor och män över en viss ålder. Den känsliga huden runt ögonen kan börja visa tecken på åldrande redan i 20-årsåldern. Anti-aging serum är fördelaktiga för alla hudtyper, oavsett ålder. Leta efter ingredienser som lugnar huden. Retinol, grönt te, koffein och hyaluronsyra är bra ingredienser. Dessa ingredienser gör huden smidig och ungdomlig. Ett tips är att börja med ett lågkoncentrationsserum för att sedan gå mot högre koncentration med tiden.

Antioxidantserum

Föroreningar och smuts kan orsaka skador på huden som inte försvinner med rengöring av ansiktet. De fria radikaler som man utsätts för varje dag kan orsaka fina linjer, skada hudceller och orsaka för tidigt åldrande. Antioxidantserum hjälper till att reparera och läka huden och förhindra åldrande och hudskador. Antioxidantserum är lämpliga för alla hudtyper men om du har fet hud kan det vara bra med gelbaserade serum och fuktkrämer. Bra ingredienser är vitamin A, C, E, L-askorbinsyra, melatonin och resveratrol. Se till att serumen inte innehåller parabener, sulfater eller dofter för att minska risken för irritation eller akne.  C-vitamin är bäst lämpat för användning dagtid medan E-vitamin är bättre på natten. De är helt enkelt effektivare om de används separat vid olika tider på dygnet. C-vitamin under ett solskyddsmedel kan ge ytterligare skydd mot solens skadliga UV-strålar. E-vitamin reparerar hudceller på natten mer effektivt vilket gör huden smidig och fräsch.

Återfuktande serum

Återfuktande serum tillför fukt och ger näring åt huden på djupet. Använd helst med en fuktkräm som appliceras efter ansiktsserumet. Det är bäst lämpat för torr hud men kan även användas av personer som har kombinerad hud. De som har fet och aknebenägen hud rekommenderas att undvika återfuktande serum, bortsett från under vintermånaderna. Hyaluronsyra och peptider är vanliga i återfuktande serum. Återfuktning är inte bara för torr eller mogen hud. Din hud behöver återfuktas för att bibehålla sin elasticitet och förhindra tidiga tecken på åldrande.

Pigmenteringskorrigerande serum

Har du förstorade porer på kindbenen? Ojämn hudton mellan ansikte och hals? Eller hyperpigmentering och fina linjer runt ögonen? Pigmenteringskorrigerande serum kan då vara något för dig. Det kan hjälpa till att jämna ut ojämna hudtoner och ta bort mörka fläckar. Exfolierande serum kan minimera porer och jämna ut fina linjer på huden. Pigmenteringskorrigerande serum går att använda för alla hudtyper. Leta efter ingredienser som C-vitamin, glykolsyra och azelainsyra. Även kojicsyra och arbutin bidrar till att minska pigmentering.

Bästa ansiktsserumet för dig

Ansiktsserum återfuktar, exfolierar och föryngrar huden. De hjälper till vid akne och hudirritation samt förnyar och återställer huden. Utöver anti-aging fördelarna kan serum även hjälpa din hud att behålla sin ungdomliga briljans. Det finns ett ansiktsserum för alla – även för just din huds specifika behov. De serum som nämns ovan kan användas var för sig eller i kombination med andra. Fördelarna med serum är många och du kan säkerligen hitta ett eller flera som passar just dina behov.

Din hud är kroppens största organ och behöver uppmärksamhet, omsorg och kärlek. Behandla inte huden som ett vetenskapligt experiment utan försök att använda din nyfikenhet och kreativitet när du skapar och utvecklar din hudvårdsrutin. Det är viktigt att förstå vad din hud behöver och hur du vill att din hud ska se ut och kännas. När du har satt dina hudmål blir det mycket lättare att välja produkter. Du kan därefter sätta en hudvårdsrutin som fungerar bra med ditt dagliga schema, din livsstil och dina behov. Hudvård ska inte vara ett nödvändigt ont. Det ska vara roligt, uppfriskande och sätta guldkant på vardagen.

Serum kan användas för sig eller innan kräm då dess molekyler är mindre än dem i kräm. Serum går djupare och lättare ner i huden. Jalica
Serum kan användas för sig eller innan kräm då dess molekyler är mindre än dem i kräm. Går djupare och lättare ner i huden. Jalica