Bästa nattkrämen för mogen hy – Guide 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa nattkrämen för mogen hy - De som hittat rätt hudvårdsrutin säger ofta att den bästa stunden på dagen är när sminket tvättas bort och huden fått det den vill ha inför natten. Du kan använda dagkräm även på natten men det ger inte samma resultat. Nattkräm har ett helt annat innehåll och funktion än dagkräm.

Här går jag igenom vad en nattkräm är, vad den gör för huden och vad den innehåller.

Redaktionen tipsar

Vilken är den bästa nattkrämen för mogen hy?

Bästa nattkrämen för mogen hy är framtagen för att appliceras på huden specifikt inför natten. Huden beter sig helt annorlunda på natten jämfört med dagen och har helt andra behov. Kroppen har en intern klocka och när du sover går kroppen in i analys- och reparationsläge. Den går igenom hela det komplexa maskineriet, stöter bort föroreningar och reparerar sig. Huden är en stor del av denna process. Dagtid behöver huden skydd mot externa faktorer som föroreningar, väder och solens UV-strålar. Då har huden inte tid att reparera eller föryngra sig eftersom den fokuserar på skydd istället. På natten går din hud in i reparationsläge, där den drar åt sig syre och näringsämnen samt reparerar skadad hud.

Nattkrämer kan stödja denna process. De är ofta utformade för att vara mer tjockflytande och med högre koncentration av aktiva ingredienser än dagkrämer. Nattkräm innehåller inte till exempel SPF för att det inte behövs på natten. Istället har dessa krämer komponenter som hjälper hudens reparationsprocess.

Du kan använda dagkräm även på natten, och tvärt om, men behovet på dagen handlar om skydd och på natten om reparation, så blir det sällan bra att ha en kräm dygnet runt.

Hur väljer man den bästa nattkräm för mogen hy?

För att välja bästa nattkrämen för mogen hy behöver du veta din hudtyp. Varje hudtyp har specifika egenskaper och behov att ta hänsyn till.

Här är hudtyperna:

 • Torr hud – Du känner när din hud är torr och narig, kanske till och med flagnar. Det kan verka motsägelsefullt men det kan vara bra att använda en mild, icke-exfolierande rengöring för att få bort ett skikt av döda hudceller i ansiktet för att fuktgivande produkter ska kunna absorberas bättre. Krämer för torr hud innehåller fuktgivande ingredienser, till exempel hyaluronsyra. Även mjukgörare som squalene eller andra oljor, bidrar till en mjuk och elastisk hud. Dessa ingredienser binder vatten i huden och bibehåller fukt.
 • Fet hud – Om ditt ansikte glänser på kinder och panna har du förmodligen fet hud. Fet hud beror på överproduktion av olja (talg). Det betyder dock inte att du ska ta bort all olja i ansiktet. Hemligheten är istället att återfukta mer. En av anledningarna till att huden överproducerar olja kan vara att den tror att det inte finns tillräckligt med olja på hudens yta. Rätt fuktgivande produkt kan hjälpa till att påminna huden om att fukthalten är bra och hjälper till att lugna ner oljeproduktionen. En kräm för fet hud bör innehålla ingredienser som mjölksyra eller glykolsyra, vilka är exfolierande och rensar porerna varsamt.
 • Känslig hud – Känslig hud reagerar vid minsta provokation. Test din kräm på en liten yta först innan du använder den fullt ut. Du märka rätt snart om krämen fungerar för just dig. Du behöver en kräm som skämmer bort din hud medan du sover. Leta efter oljor som ger näring åt din hud och samtidigt stärker hudens skyddande barriär.
 • Kombinerad hud – Om din hud är mestadels normal eller torr, men du har en oljig T-zon (panna och näsa), kan du ha kombinerad hud. Kombinerad hud har flera utmaningar att brottas med. Gelbaserade produkter kan ge din hud den fukt den behöver samtidigt som du minskar risken för akne.

Mogen hud älskar en bra nattkräm

Är din hud benägen att få rynkor eller fina linjer kommer rätt kräm att göra susen. Krämer som innehåller ingredienser som vitamin A och C kommer att öka kollagenproduktionen och reparera skador från fria radikaler. Retinol är ett kraftfullt vitamin A-derivat som med fördel bör användas på natten eftersom det reparerar cellskador och påskyndar cellomsättningen.

Var dock försiktig med retinol. Börja smått och öka användningen först när din hud anpassat sig. Med retinol kan det först tyckas bli sämre innan det blir bättre. Flagning och akne är vanligt till en början. Huden blir också känslig för solen, så se till att du håller dig borta från solen och använd solkräm dagligen.

Välj bästa nattkrämen för din ålder

Det är bättre att förebygga än att bota. Därför rekommenderas nattkräm även till personer i 20-årsåldern. Det aldrig är för tidigt att börja med hudvårdsprodukter som bekämpar skador på huden när du sover.

Huden har olika utmaningar i olika åldrar. Här är de viktigaste ingredienserna för olika åldrar:

 • 20-årsåldern – Krämen bör innehålla naturliga ingredienser som aloe vera, honung och eteriska oljor. Dessa ingredienser är lugnande men ändå närande för huden. De är antibakteriella och återfuktande, vilket tillgodoser hudens behov av återfuktning.
 • 30-årsåldern – Leta efter en kräm som har aktiva ingredienser som aminosyror, ceramider, retinol och kollagen. Dessa ingredienser är rika på antioxidanter och bekämpar fria radikaler som huden i 30-årsåldern nu är mer mottaglig för. När den naturliga kollagenproduktionen minskar, vilket händer runt 20 års ålder, börjar vår hud bli mer mottaglig för fina linjer och rynkor. Huden behöver då en kräm som fungerar över tid för att motverka rynkor.
 • 40-årsåldern – Skaffa i en kräm som, förutom ingredienserna ovan, innehåller peptider och vitaminer. Leta efter krämer speciellt framtagna för att bekämpa rynkor och pigmentering.
 • 50-årsåldern och uppåt – Här rekommenderas krämer som är skräddarsydda för mogen hud. Retinol samt vitamin A och C är viktiga komponenter.

Ingredienser i en bra nattkräm för mogen hud

En bra nattkräm för mogen hy består av kvalitetsingredienser. Rätt nattkräm kan kosta lite mer men du får ofta det du betalar för.

Leta efter följande ingredienser:

 • Retinoler – Vitamin A-derivat kända för sina anti-aging egenskaper. De motverkar fina linjer, mörka fläckar och till och med vissa solskador. Retinol är den yttersta anti-aging ingrediensen.
 • Alfahydroxisyror (AHA) – AHA finns i frukt och grönsaker. Många ansiktsmasker drar nytta av kraften i AHA för att leverera resultat. Mest använda är mjölksyra och glykolsyra. De är populära för att de exfolierar huden utan att irritera. De får huden att lysa upp, förbättrar hudens absorptionsförmåga samt minskar pigmentering och missfärgning.
 • Hyaluronsyra – Hyaluronsyra motverkar fina linjer och ger din hud ett fylligt utseende. Den binder vatten till hudcellerna och återfuktar huden. Den är också en kraftfull fuktbevarande komponent.
 • E-vitamin – Ett fettlösligt näringsämne som har antiinflammatoriska egenskaper. E-vitamin finns i livsmedel såsom solrosolja, hasselnötter och ägg. E-vitamin kan användas för att behandla många hudproblem, men det är särskilt effektivt vid behandling av solskador.
 • Resveratrol – Det har blivit ett modeord i hälso- och friskvårdskretsar. Forskning kring resveratrol pågår men det anses vara en kraftfull antioxidant med goda anti-aging egenskaper. Resveratrol är rikligt förekommande i druvor, blåbär, jordnötter, tranbär, mörk choklad och pistagenötter. En av de största fördelarna är förmågan att effektivt penetrera huden och aktivt sakta ned hudens åldringsprocess.
 • Lakritsrotextrakt – Det innehåller antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom kan lakritsrotextrakt ge huden en ljusare ton.

Lägg till bästa nattkräm för mogen hy i din hudvårdsrutin

Nu när du vet mer om syftet med rätt nattkräm och vad de ska innehålla, så hoppas jag att du kommer lägga till det i din hudvårdsrutin och själv uppleva fördelarna. Rengör bara ansiktet innan du går och lägger dig, dutta torrt med en handduk och applicera krämen i mjuka cirkulära rörelser. Du bör se resultat redan inom några veckor. Lycka till!

Nattkräm är bra att använda när man har mogen hud. De aktiva ingredienser verkar på huden medans du sover. På morgonen har du en fin och fräsch hud. 75.15 nattkräm.
Nattkräm är bra att använda när man har mogen hud. De aktiva ingredienser verkar på huden medans du sover. På morgonen har du en fin och fräsch hud. 75.15 nattkräm.