Dagkräm känslig hy 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Dagkräm känslig hy 2024 - Om din hud ser ut att behöva lite extra omsorg, bör du överväga en bra dagkräm. Här går jag igenom grunderna så att du kan hitta rätt kräm för dig som ger de resultat du är ute efter.

Redaktionen tipsar

Dagkräm för känslig hy respektive lotion

Grunderna först. Kräm och lotion är snarlika, så de lär fungera på samma sätt, eller hur? Nja, inte direkt. Både dagkräm för känslig hy och lotion har ungefär samma syfte för din hud, vilket är återfuktning. De är båda i familjen fuktighetskrämer, gjorda av emulsioner av olja och vatten. Men här slutar de flesta likheterna. Lotion kan innehålla så lite som några droppar olja, medan krämer kan ha upp till 50% olja. Lotion absorberas snabbt i huden eftersom de är vattenbaserade medan krämer måste masseras in under längre tid för att absorberas helt.

Personer med akne och fet hud kan vilja avstå från fuktighetskrämer helt och hållet och istället använda alkoholbaserade produkter eller rengöring för att torka ut huden i ansiktet. Men det är ingen bra idé. Det kan faktiskt orsaka mer akne och mer oljeproduktion för att huden tror att den är uttorkad och måste kompensera. Fuktighetskrämer hjälper till att berätta för din hud att den har tillräcklig fukthalt och hålla oljeproduktionen balanserad. För händer och fötter är kräm vanligare än lotion. Krämer är bättre lämpade för att tränga in i den grova huden.

Vad är en dagkräm för känslig hy?

Dagkräm för känslig hy är en fuktighetskräm som är med ”lätt” i sitt utförande. Det gör det enkelt att lägga smink ovanpå krämen utan risk för en fet yta eller glans i ansiktet. Dagkrämer kan vara för både kosmetisk och klinisk användning, och fokuserar på användarens hudproblem men har samtidigt fuktkrämens lyxiga känsla.

Dagkrämer innehåller solskyddsfaktor (SPF), även om det inte alltid räcker för att ge tillräckligt solskydd. De kan också innehålla ingredienser som gör din hudton ljusare eller är effektiva mot pigmentering eller rynkor. Till exempel kojicsyra och C-vitamin är bra vid solskador. Glykolsyra är en viktig ingrediens för att hantera pigmentering och rynkor.

Typer av krämer för känslig hy

Det finns fyra huvudtyper av krämer:

 • Dagkräm för känslig hy – Lätt i konsistensen och laddad med antioxidanter och solskyddsfaktor. Den är till stor hjälp för att hantera elementen under dagen.
 • 24-timmars kräm – Lämplig att använda både under dag och natt. Dessa krämer är fuktighetskrämer utan UV-skydd.
 • Nattkräm – Har fylligare konsistens och används på natten för att reparera de skador som uppstått under dagen.
 • Dagkräm med SPF – En kräm som har inbyggt solskydd och antioxidanter, för att specifikt skydda mot solskador.

Ta reda på din hudtyp för bästa dagkrämen för känslig hy

Det är en konst att välja rätt dagkräm för känslig hy, något som till stor del beror på din hudtyp och livsstil. Det kan krävas några försök innan du hittar rätt kräm för just dig.

Först behöver du veta din hudtyp. Det är det första steget.

 • Torr hud – Du har förmodligen torr hud om huden ofta känns stram och spänd, kanske till och med flagnar ibland. Du bör välja en kräm som är mycket återfuktande och närande för att fylla på hudens naturliga oljor. På vintern är luften torr. Då är det extra viktigt att prioritera fuktgivande produkter.
 • Normal hud – Om din hud varken är fet eller torr är du en av de lyckligt lottade med normal hud. Välj en lätt, flytande kräm som inte är tung för din hud. En kräm som ger en matt yta kan fungera bra.
 • Kombinerad hud – En knepig hudtyp att hantera men lätt att upptäcka. Om du har en glänsande T-zon och panna men kinderna är torra och spända, kan du ha kombinerad hud. Använd en fuktgivande kräm med matt yta för att minska hudglans och bekämpa torrhet.
 • Fet hud – Om din hud ofta är fet eller glansig, trots att du tvättar ansiktet, kan du ha fet hud. I motsats till vad många tror så behöver fet hud också fuktgivande. Din hud överproducerar olja för att den tror att huden är torr och kompenserar för den upplevda bristen på skyddande oljor. Regelbunden återfuktning kommer att ge din hud signalen att den har tillräckligt med oljor på ytan och oljeproduktionen kommer att lugna ner sig.
 • Känslig hud – Den här hudtypen reagerar på minsta provokation. Det kan vara produkter eller miljöfaktorer. Om du ofta får rodnad, fläckar, irritation eller allergiska reaktioner på huden kan du ha känslig hud. Testa alltid en ny produkt på en liten yta först och se hur huden reagerar. När det gäller dagkrämer för känslig hy, leta efter hypoallergena, icke-komedogena krämer som lugnar huden och begränsar hudreaktioner.

Dagkräm respektive nattkräm

Den kanske största skillnaden mellan krämtyperna är SPF, där dagkräm innehåller SPF och nattkräm saknar det. Krämtyperna skiljer också i konsistens där nattkräm har en fylligare konsistens och innehåller mer aktiva ingredienser. Krämtyperna har olika syften och är skräddarsydda att göra som mest nytta i hudens olika lägen under dag och natt – skydd på dagen, reparation på natten. Under dagen är huden i försvarsläge och gör sitt bästa för att skydda och bekämpa fria radikaler och andra faktorer som kan orsaka hudskador. Under natten övergår huden till reparationsläge där den arbetar aktivt för att reparera de skador som har inträffat under dagen. Dagkrämer är därför skydd, medan nattkrämer är reparerande. Båda är viktiga för att hålla huden sund, spänstig och full av lyster.

Fördelar med dagkräm för känslig hy

 • Skyddar ditt ansikte – Det är en god idé att skydda huden när man ger sig ut och möter elementen. SPF är en bra början. Solskydd är avgörande för att hålla din hud ungdomlig och rynkfri. Solskyddsfaktor skyddar din hud från solens UV-strålar, vilka kan orsaka hudcancer och allvarliga skador.
 • Perfekt bas för din makeup – Om du bär smink så inser du säkert fördelarna med en bra bas för din makeup. En lätt kräm kan ge en slät bas för din foundation. Även om du inte bär smink kan krämen släta ut huden och ge ett friskt utseende. Dessutom kommer rätt kräm att ge dig en yta som är fri från glans och fett.
 • Läker huden – Krämen kan också innehålla ingredienser som tillsatts för att behandla specifika hudproblem. Till exempel kommer krämer som innehåller E-vitaminolja att bidra till att förbättra krämens konsistens och skapa jämnhet i huden. Krämer som innehåller vitamin A får mer av en anti-agingeffekt.

Ingredienser att undvika i dagkrämen

Doft finns i de flesta krämer, men det är en av de största orsakerna till irritation och allergiska reaktioner. Leta efter produkter som är doftfria. Om du ändå funderar på en produkt som inte är doftfri, titta då på innehållsförteckningen för att se om doftingrediensen är nära slutet av ingredienslistan. Det indikerar att koncentration kan vara låg.

Silikon och mineraloljor används i krämer för att ge en silkeslen konsistens och gör att krämen känns sammetslen på huden. Baksidan på myntet är att kan de kan hamna i porerna och sakta ner hudens förmåga att stöta bort döda celler och producera nya.

Fleromättade fettsyror och fettsyror som oljesyra i fuktighetskrämer reagerar med luft, värme och ljus där de oxiderar och frigör fria radikaler i processen. Fria radikaler är skadliga för huden och attackerar cellernas DNA.

Rätt ingredienser i din kräm för känslig hy

Fuktgivande komponenter drar till sig vatten under huden och från luften för att återfukta hudens yta. Några exempel på fuktgivare är glycerin, aloe, honung och alfahydroxisyror (AHA). Men en dagkräm behöver mer än bara fuktgivare. För att få ut mest nytta måste de kombineras med andra typer av ocklusiva mjukgörare. Dessa verkar tillsammans med fuktgivarna så att huden ska kunna ta till sig så mycket fukt som möjligt. De levererar inte fukt på egen hand utan bildar bara ett tätande skikt för fukt som har förts upp till ytan.

Om du har särskilt torr hud kan du nytta av hudvårdsprodukter som innehåller barriärreparerande ingredienser, såsom kolesterol, fettsyror och ceramider.

Solskydd krävs dagligen och i rätt styrka. Tänk på att det kan behövas solkräm, även om din kräm innehåller SPF.

Rätt dagkräm för känslig hy gör underverk

Om du inte redan har en dagkräm så hoppas jag att du kommer att lägga till en din hudvårdsarsenal. Eller så har du en kräm men vill testa en ny. Nu vet du förhoppningsvis mer om vad du ska leta efter och vad den bästa dagkrämen för känslig hy ska åstadkomma. Tänk på att det är viktigt att du hittar rätt kräm för just dig. När du gör det så kommer huden tacka dig och du kommer få en ungdomlig hud med härlig lyster under en lång tid!

Dagkräm finns för känslig hud, dämpar rodnad och lugnar huden. Innehåller oftast solskyddsfilter. Levia.
Dagkräm finns för känslig hud, dämpar rodnad och lugnar huden. Innehåller oftast solskyddsfilter. Levia.